Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Za juhokórejské letáky sa v KĽDR údajne popravuje!

Vypúšťanie balónov s letákmi
Vypúšťanie balónov s letákmi

PCHJONGJANG/SOUL - Severná Kórea tento mesiac verejne popravila dvoch svojich občanov za to, že u nich našla propagandistické letáky. Tie sa cez spoločnú hranicu dostávajú v balónoch z Južnej Kórey.

Napísala to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na juhokórejskej aktivistické skupiny. Vzhľadom k uzavretosti severokórejského režimu je prakticky nemožné pravdivosť tvrdenia overiť. Podľa správy popravili zastrelením armádneho dôstojníka, ktorý si schoval dolárovú bankovku pribalenú k letákom, a ženu (45), ktorá sa jeden z nich pokúsila ukryť.

Popravy sa podľa aktivistov uskutočnili 3. januára v meste Sariwon, správnom stredisku provincie Hwanghe pukto. Prizeralo sa im asi 500 ľudí, ktorí si pred popravami vypočuli špeciálne ideologické školenie k juhokórejským letákom. Šesť príbuzných oboch popravených poslali do tábora pre politických väzňov.

Podľa juhokórejských aktivistov sa KĽDR zjavne snaží popravami zastrašiť svojich obyvateľov a sprísniť ideologickú kontrolu v čase, keď sa v krajine pripravuje pôda pre prípadné odovzdanie moci Kim Čong-unovi, najmladšiemu synovi terajšieho vodcu Kim Čong-ila. Cez dôkladne stráženú hranicu posielajú aktivisti do KĽDR balóny so státisícmi letákov burcujúcimi proti režimu v Pchjongjangu, DVD nahrávky a dolárové bankovky.

Peniaze majú Severokórejčanov povzbudiť, aby letáky zdvihli, hoci im za to hrozia prísne tresty. Letáky sa zvyčajne vysmievajú severokórejskému režimu a vyzývajú na jeho zvrhnutie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu