Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česká hanba: Princovi Williamovi stále neposlali svadobný dar

Zobraziť galériu (3)

PRAHA – Naši západní susedia si vyrobili medzinárodnú hanbu. Princovi Williamovi (28) a jeho manželke Kate (29) totiž sľúbili, že im k svadbe darujú bieleho žrebca z Kladrub. Ten sa však aj po desiatich dňoch ešte stále pasie na českej zemi a s jeho presunom na britské ostrovy to nevyzerá ružovo.

Unikátny kladrubský kôň má v Česku štatút živej kultúrnej pamiatky, práve to je zdrojom problémov. Schválenie vývozu päťročného „kladrubáka“ menom Favory Alta podlieha zložitej byrokratickej procedúre. Vývoz musí dokonca schváliť česká vláda, a tá tento bod ešte neprerokovala. Kedy vzácny dar na cestu kamiónom vyrazí, preto zatiaľ nikto neodhaduje. Nepôjde však o dni, ale skôr o týždne.

„Vláda o tom ešte nerokovala, pretože koňa je potrebné najprv oceniť. Ministerstvo poľnohospodárstva jeho cenu v čase minulého zasadania ešte nevedelo. Oceniť sa musí každý dar, ktorý Česká republika poskytuje. Následne to pôjde cestou diplomatického odovzdania, ktoré zaisťuje ministerstvo zahraničia a na mieste veľvyslanec,“ citoval hovorcu vlády Jana Osúcha český denník Mladá fronta dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu