Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hlas-SD vyzýva vládu, aby finančne pomohla obciam postihnutým povodňami

Strana Hlas-SD
Strana Hlas-SD (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mimoparlamentný Hlas-SD vyzýva vládu, aby finančne pomohla samosprávam postihnutým povodňami. Očakáva od vlády, že začne konať a operatívne bude financie samosprávam poskytovať.

"Škody po povodniach nie sú iba výsledkom intenzívnych dažďov, ale aj nezvládnutia protipovodňových opatrení, zanedbania bežnej správy vodných tokov a zlej správy územia. Sme v situácii, keď nestačí lamentovať, ale konať. Úradnícka vláda nekoná a jej to jej ďalšie zlyhanie. Ministri si vyberajú dovolenky namiesto toho, aby napĺňali úlohy, pre ktoré sedia na svojich stoličkách," uviedol člen predsedníctva strany Michal Kaliňák.

Archívne video: Slovensko za vlády Hegera a Matoviča schudobnelo, tvrdí Hlas SD

Slovensko za vlády Hegera a Matoviča schudobnelo, tvrdí Hlas SD (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Strana tvrdí, že vláda už v máji prešla mlčaním výzvy riešenia situácie s povodňami. "Rovnako ako aj náš apel, aby správcovia povodí začali s riadnou údržbou vodných tokov a umožnili samosprávam ich svojpomocne čistiť na svojom území," doplnil. Úradnícka vláda podľa neho nekoná a prizerá sa, ako budúci rok na konci marca skončia aktivačné práce a ako sa "pod ťarchou chýbajúcich peňazí topí Slovenský vodohospodársky podnik", pre ktorý neboli z plánu obnovy využité financie na potrebnú techniku. Dodal, že kabinet nevyužíva ani potenciál sociálnych podnikov.

Apelujú na rešenie technického vybavenia

ri predchádzaní povodniam apeluje na riešenie technického vybavenia správcov povodí i na zavedenie systému včasného varovania napojeného aj na vodné toky v susedných štátoch v rámci prihraničia. Hlas-SD je podľa Kaliňáka pripravený presadiť systematickú správu vodných tokov.

Poznamenal, že situácia s povodňami dokazuje aj význam spojenia čiastkových kompetencií rozdelených medzi viacero ministerstiev. "Regionálny rozvoj má zmysel vtedy, ak sa všetky kompetencie z jednotlivých ministerstiev sústredia pod jednu strechu, pretože aj na príklade povodní vidíme, že ničia regióny, lebo ministerstvá nedokážu nájsť spoločnú reč a spárovať svoje možnosti pod jeden balík užitočných riešení," uzavrel.

Viac o téme: PomocPovodneĽudovít ÓdorHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu