Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SNS vyzýva Čaputovú, aby oznámila Rade Európy, že Slovensko neratifikuje Istanbulský dohovor

Zuzana Čaputová a Andrej Danko. Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová a Andrej Danko. (Zdroj: SITA/AP, SITA/Alexandra Čunderlíková,)

BRATISLAVA - SNS vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby konala vo veci Istanbulského dohovoru. Podľa podpredsedu SNS Antona Hrnka je úlohou prezidentky oznámiť Rade Európy (RE), že SR nebude ratifikovať dohovor, čiže sa nehodlá stať zmluvnou stranou tohto dohovoru.

Prezidentku na základe návrhu vlády informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) o oznámení, ktorým Slovensko vyjadruje európskym orgánom záujem neratifikovať Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). "Teraz je na rade pani prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá by sa mala vyjadriť a ktorá by mala oznámiť, že Slovensko sa nestáva ďalším štátom, ktorý bude ratifikovať daný dohovor. Keďže sa do dnešného dňa tak nestalo, vystupujeme znova, aby sme vyzvali pani prezidentku, aby si splnila svoju povinnosť a v tejto veci konala," povedala na piatkovej tlačovej konferencii podpredsedníčka SNS Eva Smolíková.

Hrnko pripomenul, že podľa Ústavy SR za zahraničnú a vnútornú politiku zodpovedá vláda. Prezident podľa Hrnka zásadné veci svojim podpisom len potvrdzuje, že prešiel celým procesom v zmysle ústavy. Istanbulský dohovor je podľa SNS ideologický dohovor, a nie je to žiaden dohovor, ktorý by riešil otázku násilia na ženách.

Predseda Výboru NR SR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Parlament prijal 29. marca a 28. novembra 2019 uznesenia, ktorými Národná rada (NR) SR vyjadrila nesúhlas s tým, aby SR bola prostredníctvom rozhodnutí a opatrení Európskej únie viazaná Istanbulským dohovorom a aby Európska únia pristúpila k uvedenému dohovoru bez akýchkoľvek obmedzení.

Súčasťou schváleného návrhu vlády, na základe uznesenia parlamentu z 29. marca i 28. novembra 2019, je tiež zrušenie úloh a predchádzajúcich uznesení kabinetu, ktoré sa týkali procesu ratifikácie Istanbulského dohovoru. Vláda takisto zobrala na vedomie, že minister spravodlivosti SR doručil dňa 18. decembra 2019 písomné pripomienky SR Súdnemu dvoru Európskej únie. Vláda svojím stredajším (15. 1.) uznesením uložila takisto všetkým členom kabinetu povinnosť postupovať v rámci možností voči inštitúciám Európskej únie a Rady Európy v súlade s uznesením NR SR.

Výzva nie je atakom na prezidentku, tvrdí Pellegrini

Výzva k neratifikovaniu Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, známemu ako Istanbulský dohovor, zo strany vlády nie je atakom na Prezidentský palác. Netreba ho vnímať ani ako účelové konanie. V piatok to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Predseda vlády SR Peter
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Vláda podľa premiéra konštatovala, že Národná rada (NR) SR urobila uznesenie a uložila všetkým členom slovenskej vlády podnikať také kroky, ktoré budú smerovať k dodržaniu uznesenia parlamentu. "Ale keďže časť ratifikačného procesu je v rukách pani prezidentky, keďže ide až o úroveň prezidentskej zmluvy, tak sme museli v tom uznesení odkázať aj na pani prezidentku, respektíve odporučiť jej, aby aj ona konala tak, ako si žiada NR SR," povedal.

Pellegrini dodal, že vláda SR v tomto prípade ani inak konať nemohla, keďže jej pozícia je závislá od rozhodnutia parlamentu.

Čaputová si dá urobiť právnu analýzu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si dá urobiť v súvislosti s Istanbulským dohovorom právnu analýzu z hľadiska procesných krokov a toho, čo ako hlava štátu môže v tejto veci urobiť. Reagovala tak na piatkovú výzvu predstaviteľov SNS, ktorí ju žiadajú, aby oznámila Rade Európy, že SR nebude tento dohovor ratifikovať.

SNS vyzýva Čaputovú, aby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Mám na stole uznesenie vlády, ktorým ma žiadajú prijať k tomu stanovisko. Treba však povedať, že štandardný postup je taký, že Národná rada SR by mala vyjadriť buď súhlas, alebo nesúhlas s týmto dohovorom. To sa nestalo. Výsledkom toho je, že nie sme nijakým spôsobom viazaní týmto dohovorom," uviedla prezidentka v piatok po spoločnom novoročnom obede s exprezidentmi SR. Čaputová sa preto rozhodla urobiť právnu analýzu a následne bude podľa svojich slov informovať verejnosť.

Viac o téme: SNSAndrej DankoRada EurópyAnton HrnkoZuzana ČaputováIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu