Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvoradá je bezpečnosť našich vojakov: Úvahy o ich stiahnutí sú na mieste, reagujú politici

Slovenská armáda. Zobraziť galériu (5)
Slovenská armáda. (Zdroj: SITA/Martin Havran)

BRATISLAVA - Na prvom mieste je určite bezpečnosť príslušníkov našej armády v Iraku, ale nemali by sme pozabudnúť na mechanizmus, na základe ktorého sa v NATO prijímajú strategické rozhodnutia. V reakcii na súčasnú situáciu na Blízkom východe to vyhlásila vládna strana Most-Híd.

V stanovisku, ktoré zaslala hovorkyňa strany Klára Magdeme, zdôraznila, že ani vo vypätých situáciách by nemali byť rozhodnutia prijímané individuálne, bez ich prerokovania so spojencami Slovenska. Expert koalície PS/Spolu na bezpečnosť a obrannú politiku Pavel Macko si myslí, že úvahy o stiahnutí našich vojakov sú na mieste.

„Vnímať aktuálnu situáciu na Blízkom východe ako priestor pre predvolebné mediálne prestrelky, ktorými sme boli svedkami, je nešťastné. Neponúkajú riešenie, vyvolávajú napätie a spochybňujú dôveryhodnosť Slovenska. Ako to uviedol štátny tajomník Ministerstva obrany SR Róbert Ondrejcsák (nominant Most-Híd|), naše aktivity v Iraku majú medzi spojencami veľmi dobrú odozvu a prispievajú k našej spojeneckej dôveryhodnosti a dobrému menu Slovenska vo všeobecnosti,“ zdôraznila Magdeme.

Ondrejcsák vo svojom dnešnom statuse na sociálnej sieti napísal, že unáhlené, jednostranné kroky či vyhlásenia môžu byť jedine škodlivé. Zahraničná a bezpečnostná politika by mali byť podľa štátneho tajomníka robené racionálne, bez hystérie, bez zneužitia na vnútropolitický boj. Predseda Národnej rady SR (NR SR) Andrej Danko (SNS) naopak vyzýva premiéra k rýchlym a razantným krokom.

Róbert Ondrejcsák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Marián Peiger)

Predseda vlády SR sa dnes v tejto súvislosti v Banskej Bystrici stretol s ministrom obrany SR, náčelníkom generálneho štábu a riaditeľom vojenského obranného spravodajstva. Premiér médiám po rokovaní povedal, že vládny špeciál nemôže odletieť po siedmich slovenských vojakov slúžiacich na misii v Iraku. Dodal, že títo vojaci nie sú na letisku v Bagdade a ich individuálny presun zo základne by nebol technicky možný. O individuálnom presune svojich vojakov podľa premiéra neuvažuje ani Česká republika a Maďarsko. Ako povedal minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS), pristátie lietadla SR v Iraku nie je v súčasnosti možné. Zároveň ubezpečil, že všetci vojaci sú v poriadku.

Podľa experta koalície PS/Spolu na bezpečnosť a obrannú politiku Pavla Macka sú úvahy o stiahnutí našich vojakov na mieste. „Kompetentní konať sú vláda a ministerstvo obrany. Rozhodnutie by malo byť prijaté po dôkladnom zvážení všetkých možností, v koordinácii so spojencami a po zohľadnení bezpečnosti našich vojakov počas jeho realizácie,“ uviedol Macko. Okamžité vyslanie špeciálu nie je podľa neho jediné možné riešenie.

„Naopak, takéto otvorené a časovo odhadnuteľné kroky môžu výrazne zvýšiť riziko a ohroziť bezpečnosť a úspešnosť takejto operácie,“ vysvetlil odborník. Zároveň odmietol politicky motivovanú hystériu a neuvážené kroky, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť našich vojakov. „Akciu USA a spôsob jej realizácie kritizujem, nepodporujem však emotívne vyhlásenia politikov SNS a niektorých ďalších strán, ich prvoplánový útok na spojenca a de facto obhajobu iránskeho islamského režimu. Takúto reakciu považujem za vyjadrenie nedôvery vláde a vlastnému ministrovi,“ uzavrel Macko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyjadrila ľútosť nad tým, že Spojené štáty týmto útokom porušili medzivládnu dohodu s Irakom o podmienkach povoľujúcich prítomnosť amerických vojakov. „Posilňovanie vplyvu Iránom organizovaných militantov v Sýrii, Libanone, Palestíne či Jemene, respektíve podporu protestov v samotnom Iraku, nevnímame za dostatočný dôvod k takémuto aktu. Domnievame sa, že takýto útok môže, naopak, výrazne zhoršiť už i tak nestabilnú situáciu v regióne a posilniť radikálne a extrémistické skupiny ohrozujúce, okrem iného, aj bezpečnosť v Európe,“ píše sa v stanovisku, ktoré poskytla Marie Stracenská z komunikačného oddelenia strany.

SaS sa preto pripája k výzve našich európskych partnerov k okamžitej deeskalácii napätia smerujúcej k všetkým zainteresovaným stranám. „Zároveň odmietame akékoľvek spájanie jednotiek misie NATO v Iraku, ktoré tam vykonávajú výcvik irackých vládnych bezpečnostných síl, vrátane siedmich slovenských vojakov, s útokom na Solejmáního. Aj SaS trvá na tom, že bezpečnosť našich vojakov v Iraku musí zostať prvoradá, ale zneužívanie tejto témy na vnútropolitické účely, ako to predvádzajú strany SNS či ĽSNS považuje za diletantstvo," uzavrela Stracenská.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

„Napriek tomu, že sme politickí súperi a prebieha predvolebná kampaň, chcem oceniť rozhodnutie Petra Pellegriniho nepoddať sa nočnému populizmu Andreja Danka. Slovensko je riadnym členom NATO a je preto správne, aby sme náš postup koordinovali s našimi partnermi. Bezpečnosť našich vojakov je na prvom mieste, nesmieme však reagovať zmätočne a zbabelo pod vplyvom emócií,“ reagoval na rozhodnutie predsedu vlády nestiahnuť slovenských vojakov z Iraku bývalý slovenský veľvyslanec pri NATO a expert na zahraničnú politiku strany Za ľudí Tomáš Valášek.

Otázky zahraničnej politiky a bezpečnosti by mali podľa neho zostať nadstranícke a nemala by sa z nich stať súčasť predvolebnej kampane. Myslí si, že lacný populizmus nepomôže ani bezpečnosti ani reputácii Slovenska v zahraničí. „Akokoľvek sa Irak môže zdať niekomu príliš vzdialený, je aj v našom záujme, aby v regióne nemohli voľne fungovať teroristické organizácie, ktoré v minulosti podnikli útoky v Európe. Je preto dôležité a správne, aby sme v rámci svojich diplomatických a mierových misií pomáhali stabilizovať situáciu v regióne,“ vysvetlil Valášek. Slovenským vojakom, ktorí pomáhajú s výcvikom irackej armády, poďakoval za ich statočnosť a taktiež ocenil, že má vláda v prípade potreby pripravené kroky na ich odsun z Iraku.

Tomáš Valášek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Zaha Hadid Architects/HuftonCrow)

Americký prezident Donald Trump nariadil v piatok raketový útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního a ďalších osem ľudí. Zomrel aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis, čo môže ohroziť vzťahy medzi USA a Irakom. Telo Sulejmáního identifikovali len podľa prsteňa. Rakety, ktoré boli vystrelené z dronu totiž vybuchli v momente, keď vystupoval z lietadla.

„Americké jednotky na pokyn prezidenta urobili obranný krok, aby ochránili amerických občanov v zahraničí, a zabili Kásima Sulejmáního. Cieľom útoku bolo zamedziť ďalším plánovaným útokom zo strany Iránu,“ píše sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany. Ozbrojený útok má veľkú odozvu aj v zahraničí, izraelská armáda je v bojovej pohotovosti. Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko vyzývajú na upokojenie situácie. USA vyzvalo svojich občanov v Iraku, aby opustili krajinu, pretože sa dajú očakávať odvetné útoky.

Fico: Vojenský zásah USA voči Iránu je v rozpore s medzinárodným právom

Vojenský zásah Spojených štátov amerických voči Iránu, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního a ďalších osem ľudí, je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica v rozpore s medzinárodným právom. Ako povedal vo videu na sociálnej sieti Facebook, Slovensko sa v tejto veci musí správať suverénne.

„Sulejmáni určite nebol žiadne neviniatko, ale opäť musíme konštatovať, že bol zabitý v rozpore s medzinárodným právom. Dôsledky tohto kovbojského činu môžu byť devastujúce, až po otvorený konflikt medzi Spojenými štátmi americkými a Iránom a rozmachom terorizmu v Európe, najmä v členských štátoch Európskej únie,“ uviedol Fico. Irán je podľa bývalého premiéra obrovská a silná krajina, ktorá fanaticky nenávidí Spojené štáty. „Slovensko si však musí chrániť svoje vlastné záujmy a zdôrazňovať porušenie medzinárodného práva, ktoré je jediné, čo chráni malé krajiny, ako je Slovensko,“ myslí si predseda Smeru-SD.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) sa dnes v tejto súvislosti v Banskej Bystrici stretol s ministrom obrany SR, náčelníkom generálneho štábu a riaditeľom vojenského obranného spravodajstva. Premiér médiám po rokovaní povedal, že vládny špeciál nemôže odletieť po siedmich slovenských vojakov slúžiacich na misii v Iraku. Dodal, že títo vojaci nie sú na letisku v Bagdade a ich individuálny presun zo základne by nebol technicky možný. O individuálnom presune svojich vojakov podľa premiéra neuvažuje ani Česká republika a Maďarsko.

Fico tento postoj predsedu vlády ocenil. Zdôraznil však, že je potrebné na hodinovej báze sledovať vývoj v Iraku a ak to bude nevyhnutné, v záujme ochrany života našich vojakov ich musíme vrátiť na územie Slovenska. „Žiadne hrdinstvá dnes nie sú na mieste. Do tejto situácie bolo Slovensko ako členský štát NATO zatiahnuté bez toho, aby sme vyjadrili akýkoľvek súhlas,“ uzavrel predseda Smeru-SD.

Viac o téme: PoliticiVojaciReakcieSlovenskoNATOIránIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu