Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slávnostné znovuotvorenie Štátnej opery v Prahe: Merkelová ani Pellegrini sa nezúčastnia

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PRAHA - Na nedeľné znvuotvorenie Štátnej opery v Prahe príde aj maďarský premiér Viktor Orbán. Pozvanie naopak odmietli nemecká kancelárka Angela Merkelová, slovenský premiér Peter Pellegrini či jeho poľský kolega Mateusz Morawiecki. Pre denník Lidové noviny to vo štvrtok potvrdila námestníčka pre riadenie Sekcie Kabinetu predsedu vlády ČR Tünde Barthová.

"Namiesto kancelárky Merkelovej príde nemecká ministerka kultúry Monika Grüttersová," povedala pre server Lidovky.cz hovorkyňa českého ministerstva kultúry Michaela Lagronová.

Generálna rekonštrukcia historickej budovy sa začala v marci 2017 a náklady na jej prestavbu dosiahli 1,3 miliardy korún (viac ako 51 miliónov eur). Najznámejšia operná scéna v ČR sa v novom šate divákom predstaví 5. januára, teda presne 132 rokov od svojho slávnostného otvorenia.

Hostia slávnostného otvorenia sa môžu tešiť na otvárací koncert nazvaný Štátna opera v premenách času (1888-2018) v réžii Alice Nellis a pod taktovkou nemeckého dirigenta Karla-Heinze Steffensa, ktorý divákov prevedie históriou štyroch tunajších operných súborov.

Viac o téme: Angela MerkelováPrahaPeter PellegriniČeská republikaZnovuotvorenieŠtátna opera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu