Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Justičné zákony pomôžu k očiste súdnictva, tvrdí Pellegrini

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Novela zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá rozšíri možnosti dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcom, môže pomôcť pri očiste justície.V rozhovore uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Závažné zlyhania sudcov, ale aj prokuratúry sa objavili počas vyšetrovania prípadu úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vyšetrovatelia zistili, že obžalovaný Marian Kočner, ktorý si mal vraždu novinára objednať, komunikoval s viacerými sudcami, prokurátormi či advokátmi. S Marianom Kočnerom mal údajne dobré vzťahy aj bývalý podpredseda parlamentu zo Smeru Martin Glváč.

Objavil sa aj videozáznam komunikácie exministra financií či dopravy Jána Počiatka s niekdajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnka vyhotovený skrytou kamerou, ktorú mal inštalovať Marian Kočner. Pellegrini však v rámci reflexie strany, ktorej je dlhoročným členom, poukázal v súvislosti s rozsiahlymi podozreniami o prepojení organizovaného zločinu a vrcholovej politiky hlavne na opozičných poslancov.

Pellegrini tvrdí, že súčasná vláda pomohla k naštartovaniu obnovy pošramotenej dôvery súdnictva a prokuratúry. „V parlamente bola schválená novela zákon, ktorá umožňuje očistu týchto inštitúcií od nemorálnych jednotlivcov,“ uviedol. Premiér sa domnieva, že polícia má v súčasnosti rozviazané ruky a môže všetky prípady vyšetriť.

„Keď som nastúpil do funkcie, želal som si predovšetkým vyšetrenie vraždy. Dnes objednávateľ ako aj vykonávatelia sú za mrežami a čaká ich súd. Polícia rozhodne vo všetkých prípadoch koná slobodne, rešpektujme jej činnosť a počkajme si na výsledky,“ doplnil.

Zdôraznil pritom, že rovnaký meter platí pre všetkých. „Povedal som to jasne, padni, komu padni. Potrestajme tých, ktorí zneužívali svoje postavenie, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu. Pomohol som k očiste policajného vedenia, a rovnako som tak urobil aj v prípade prokuratúry a súdnictva. Odmietam však politické poškodzovanie štátu vyjadreniami o tom, že sme mafiánska krajina. Považujem to za urážku všetkých slušných ľudí, ktorí tu žijú a ľudí, ktorí pracujú v súdnictve, prokuratúre a policajnom zbore a poctivo si plnia svoje úlohy,“ uviedol premiér.

Pre komunikáciu s Marianom Kočnera polícia otvorila niekoľko vyšetrovaní, od neoprávnenej lustrácie novinárov v policajných databázach až po preverovanie rozhodovania sudcov. Závažné podozrenia sa objavili aj voči bývalým funkcionárom strany Smer-SD. Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý je v súčasnosti už obvinený z marenia spravodlivosti, si vo svojej kancelárii tajne nahral na videozáznam v tom čase člena Smeru-SD Jána Počiatka, ktorý zastával v minulosti post ministra financií či dopravy.

Na nahrávke sa hovorí o korupčnej činnosti bývalých vysokopostavených politických funkcionárov. S Marianom Kočner intenzívne komunikoval aj bývalý podpredseda Národnej rady SR Martin Glváč. „Ak hovoríte o politickej kultúre, tak pán Počiatek nie je členom strany a pán Glváč nie je na volebnej kandidátke. Očakávam však, že sa rovnako zodpovedne postaví k tejto téme aj opozícia,“ komentoval Pellegrini.

Premiér narážal na šéfa strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka, ako aj lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča, ktorí sa tiež v minulosti stretli s Marianom Kočnerom. „Pokiaľ viem, tak páni, ktorí sa stretávali s Marianom K., sú na kandidačných listinách. Pán Sulík je na čele SaS a pán Matovič tiež neodstúpil,“ uzavrel Pellegrini.

Justícia v súčasnosti čelí rozsiahlym podozreniam, ktoré vyplynuli z komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. S kontroverzným podnikateľom intenzívne komunikovalo viacero sudcov, sudkýň, prokurátorov aj advokátov. Pre komunikáciu s obžalovaným Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema odstúpila z postu bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

Medzičasom sa niektorí sudcovia vzdali svojho mandátu dobrovoľne, zo súdnictva úplne odišla napríklad Miriam Repáková či Vladimír Sklenka. Výkon si pozastavil aj bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Komisia súdnej rady odporučila svojim kolegom, aby podali disciplinárny podnet na sudkyňu Andreu Haitovú, sestru Moniky Jankovskej

Dôvodom sú klamlivé informácie, ktoré sa týkajú komunikácie z jej mobilného telefónu. Okrem samotnej komunikácie preveruje komisia súdnej rady aj majetkové pomery dotknutých sudcov a sudkýň. Rozsiahle podozrenia v justícii rieši aj polícia, ktorá zriadila špecializovaný vyšetrovací tím s názvom Hmla.

Viac o téme: ZákonSudcoviaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu