Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Drsná rana pre ministerstvo obrany! Úrad im zrušil megatender na transportéry

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie nariadil zrušiť Ministerstvu obrany SR medzinárodnú súťaž na nákup armádnych transportérov 4x4. Potvrdila to hovorkyňa úradu Janka Zvončeková. Ministerstvo sa proti rozhodnutiu odvolalo, rozhodovať tak bude Rada ÚVO.

Úrad kontroloval projekt od začiatku leta tohto roka na základe podnetu samotného ministerstva. Rezort podaním žiadosti o preskúmanie reagoval na medializované tvrdenia, že súťaž je dopredu dohodnutá pre jedného dodávateľa a nezodpovedá zákonu o verejnom obstarávaní.

Rezort obrany sa odvolá

Rezort obrany rozhodnutie úradu rešpektuje, ale nesúhlasí s ním, uviedla v stanovisku ministerstva hovorkyňa Danka Capáková. „Ministerstvo obrany SR rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie rešpektuje, avšak nesúhlasí s ním, a preto v zákonom stanovenej lehote podalo odvolanie. Presné zdôvodnenia nesúhlasu ministerstva sú súčasťou odvolania,“ uviedla hovorkyňa.

Peter Gajdoš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Nákup transportérov sa zatiaľ nekoná

Ministerstvo obrany plánovalo nakúpiť viac ako 400 menších transportérov typu 4x4 za 321 miliónov eur bez DPH. Celkovo malo k dispozícii až 780 miliónov eur, pričom značná časť bola vyčlenená na vyzbrojenie, výcvik či muníciu. Projekt ostro kritizovala opozícia, ktorá žiadala, aby bolo o jeho osude rozhodnuté až po parlamentných voľbách v roku 2020. Obstaranie menších transportérov je zakomponované aj v Dlhodobom pláne modernizácie Ozbrojených síl SR.

Drsná rana pre ministerstvo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MO SR)

MO SR v júni vyhlásilo tender na nákup viacúčelových taktických vozidiel 4x4 pre Ozbrojené sily SR. Ide o nákup 424 vozidiel za maximálnu sumu 321 miliónov eur bez DPH. Na začiatku júla ho ÚVO pozastavil. Ministerstvo tvrdilo, že ide o štandardný postup a že požiadalo o kontrolu samo.

Na tender upozornil člen hnutia OĽaNO Jaroslav Naď. „Oceňujem rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie o nariadení zrušenia postupu zákazky. ÚVO tým zrušil tento tender, ktorý je z nášho pohľadu od začiatku netransparentný, neférový a šitý na mieru pre jediný typ vozidla,“ uviedol.

Viac o téme: Ministerstvo obranyÚVOPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu