Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ministerstvo obrany upozorňuje obyvateľov: Cez Slovensko sa bude presúvať vojenská technika

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: MO SR)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR upozorňuje obyvateľov Slovenska na presun vojenskej techniky zahraničných ozbrojených síl. Informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková, presun je naplánovaný v závere budúceho týždňa.

„Pôjde o presun poľských vojakov. V nasledujúcom týždni tiež dávame do pozornosti presuny vojenskej techniky Ozbrojených síl SR na trase Michalovce – Nitra – Bratislava a späť," uviedla Capáková.

Rezort obrany takisto upozorňuje verejnosť, že v rámci plánovaných letov budú dnes zhruba o 12:30 na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec – Sliač prelietavať nadzvukové stíhacie lietadlá MiG–29 Vzdušných síl OS SR. Je možné, že v danej oblasti sa vyskytne rázová vlna - silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacími lietadlami.

Zvukový efekt, tzv. aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhacie lietadlá, možno počuť v oblastiach letových koridorov našich vojenských letísk, a to najmä na strednom a západnom Slovensku. „Všeobecne môžu tento jav vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29," priblížila hovorkyňa ministerstva.

Ministerstvo obrany sa ospravedlňuje dotknutým občanom za nepríjemnosti spôsobené cvičnými letmi. Dodáva, že takýto nácvik je v záujme bezpečnosti všetkých občanov Slovenska.

Viac o téme: Vojenská technikaObyvateliaPresunSlovenskoMinisterstvo obrany Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu