Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čaputová kritizovala dezinformačné weby, podľa nej podnecujú chorých ľudí k činom

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Bojovať s nepravdou či vedomou lžou je vždy nerovný boj. Povedala to dnes prezidentka Zuzana Čaputová na otvorení konferencie Pravda, lož, a sloboda slova: 30 rokov po páde totality. Kritizovala tiež dezinformačné weby. Podľa prezidentky by mali niesť zodpovednosť za obsah, ktorý šíria.

„Bojovať s nepravdou či vedomou lžou je vždy nerovný boj. Lebo pri snahe o pravdu sa držíme limitovaného priestoru faktov, a ten je vždy užší ako nekonečný priestor klamstva, ktorý nie je viazaný na nič, na žiadne zábrany. Pravda nám dáva slobodu. Zároveň nás ale neuchráni stretnutiu s krutou nepravdou a klamstvom. S vedomým a účelovým klamstvom, ktoré nevieme ovplyvniť,“ poznamenala.

Čaputová kritizovala dezinformačné weby,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

„Pre demokraciu je životne nevyhnutné, aby sa v nej mohli slobodne šíriť informácie, myšlienky a názory. Sloboda slova, sloboda prejavu zabezpečuje, že verejnosť dostane k dispozícii všetky nevyhnutné informácie, aby mohla vzniknúť široká diskusia o veciach verejného záujmu,“ povedala prezidentka na začiatku svojho prejavu.

Čaputová kritizovala dezinformačné weby,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Poďakovala sa novinárom za to, čo robili „v záujme toho, aby verejnosť bola informovaná. A to aj o veciach, o ktorých mnohí nechceli a nechcú nič vedieť“. Deinformačné weby, naopak, ostro odsúdila. „Informácie a slová, ktoré šíria, sú namierené na veľmi nízke pudy a iniciujú chorých, labilných alebo frustrovaných ľudí k činom,“ povedala.

Na konferencii Pravda, lož, a sloboda slova: 30 rokov po páde totality, ktorú otvorila prezidentka, sa dnes zúčastnia aj bývalá premiérka Iveta Radičová, predseda ústavného súdu Ivan Fiačan alebo šéfredaktori médií Peter Bárdy (Aktuality), Beata Balogová (Sme) či Matúš Kostolný (Denník N).

Viac o téme: Zuzana ČaputováDezinformačné weby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu