Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezidentka podpísala novely zákonov o súdnych poplatkoch a podpore znevýhodnených žiakov

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes podpísala novely zákonov o súdnych poplatkoch a podpore znevýhodnených žiakov. Informovala o tom kancelária prezidentky. Novela zákona o súdnych poplatkoch oslobodí zamestnancov, ktorých práva boli porušené od poplatkov za súdny spor. Novela zákona o podpore znevýhodnených žiakov zavedie definíciu žiaka zo sociálne znevýhodneného prostredia priamo do školského zákona pre účely financovania.

Zamestnanci sa budú môcť vo väčšej miere súdnou cestou domáhať svojich práv, ktoré boli porušené, a to bez ďalšej finančnej záťaže vo forme súdnych poplatkov. Novelu predložili vládni poslanci za Smer-SD Robert Fico a Juraj Blanár. Predovšetkým v prípadoch nedodržania Zákonníka práce v oblasti odmeňovania sa podľa koaličných poslancov zamestnanci dostávajú do absurdnej situácie, keďže na jednej strane nedostávajú za svoju prácu riadne zaplatené, na druhej strane pre nich súdny spor znamená zvýšené výdavky.

Novela zákona o podpore znevýhodnených žiakov zavádza definíciu žiaka zo sociálne znevýhodneného prostredia priamo do školského zákona pre účely financovania. Jej odobrením tiež bude povinná prítomnosť asistenta učiteľa alebo sociálneho pedagóga v základnej škole na každých 50 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia s cieľom zvýšiť počet asistentov učiteľa a sociálnych pedagógov na školách. Predkladateľmi novely boli Štefan Vavrek a Ladislav Balódi (obaja Most-Híd).

Viac o téme: Novela zákonaSúdne poplatkyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu