Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Inšpekcia rezortu vnútra preverí lustrácie Čižnára: Vedenie úradu má moju dôveru

Jaromír Čižnár Zobraziť galériu (2)
Jaromír Čižnár (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Inšpekcia Ministerstva vnútra SR preverí lustrácie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Vedenie úradu má Čižnárovu plnú dôveru. Vyplýva to zo spoločného stanoviska Čižnára s riaditeľom Úradu inšpekčnej služby Adriánom Szabóom, ktoré po ich spoločnom stretnutí poskytla hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

„Inšpekcia dôsledne preverí legálnosť týchto úkonov. Generálny prokurátor zdôrazňuje, že vedenie Úradu inšpekčnej služby má jeho plnú dôveru,“ píše sa v spoločnom stanovisku. Podľa slov hovorkyne k tomu dospeli po vzájomných konzultáciách na osobnom pondelkovom stretnutí.

Čižnára lustrovali

Čižnára mali počas jeho funkčného obdobia lustrovať v policajných databázach takmer 200-krát. Mali ho tiež sledovať istý čas aj na prelome rokov 2017 a 2018. Upozornila na to televízia Joj. Vo veci už kompetentné orgány konajú.

Inšpekcia rezortu vnútra preverí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

„Dnes 29. októbra bolo generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi potvrdené, že počas jeho funkčného obdobia v pozícii generálneho prokurátora bol lustrovaný v policajných databázach takmer 200-krát, o čom má generálny prokurátor dôkazy a bude dôrazne požadovať informácie od vedenia Policajného zboru SR o dôvodoch týchto lustrácií. Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár to považuje za niečo absurdné, čo sa nemôže v právnom štáte stať. Otázkou len zostáva, že komu bol nepohodlný, keď neváhal zneužiť svoje postavenie takýmto spôsobom,“ uviedla Predajňová.

„Vo vzťahu k neoprávneným lustráciám Jaromíra Čižnára bolo predmetné podozrenie doručené z Generálnej prokuratúry SR na tunajšiu prokuratúru 18. októbra 2019. V súčasnosti je vec v štádiu pred začatím trestného stíhania a bude postúpená Úradu inšpekčnej služby na ďalšie konanie,“ dodal hovorca krajskej prokuratúry Matej Izakovič.

Viac o téme: InšpekciaJaromír ČižnárLustrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu