Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvé reakcie koalície po prekvapujúcej tlačovke Glváča: Umiernený Pellegrini, Lajčák cituje Fica

Martin Glváč Zobraziť galériu (6)
Martin Glváč (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Pred dnešným rokovaním vlády sa k situácii okolo Glváča vyjadrovali aj jednotliví ministri. László Sólymos by na jeho mieste odstúpil, Laššáková ani Matečna situáciu nekomentovali. Minister spravodlivosti Gábor Gál uviedol, že rozhodnutie podpredsedu parlamentu malo byť ráznejšie. Podľa Mosta-Híd by mal z postu odísť. Podľa premiéra Petra Pellegriniho nie je čo komentovať, keďže Glváč ešte rozhodnutie neoznámil.

Keby bol minister životného prostredia László Sólymos na mieste podpredsedu parlamentu Martina Glváča, zvážil by odstúpenie. Premiér Peter Pellegrini tvrdí, že Glváč bude o svojom rozhodnutí, či odstúpi z postu podpredsedu Národnej rady SR, médiá informovať sám. Podľa premiéra tak má urobiť v krátkom čase.


Glváč patrí k najmocnejším v Smere: Toto sú kauzy, ktoré ustál! Krk mu zatiaľ nezlomil ani Kočner


Musíme počkať na Glváčovo rozhodnutie

Pellegrini to povedal novinárom pred dnešným rokovaním vlády s tým, že mu to Glváč povedal na utorkovom sneme strany. Podľa premiéra nie je čo komentovať. „Veľmi pozorne som sledoval tlačovú konferenciu, nemôžeme hovoriť o žiadnom rozhodnutí, lebo pán podpredseda národnej rady neoznámil žiadne rozhodnutie, musíme počkať. Len oznámil, že svoje rozhodnutie oznámi,“ povedal premiér.

Premiér Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Julien Warnand, Pool Photo via AP)

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák nepovažuje tlak v súvislosti s kontaktmi Mariana Kočnera za vyvážený. „Nemali by sme byť selektívni v principiálnosti, ak by mali odísť všetci, ktorí boli v kontakte s Marianom K., tak potom všetci. Nemám pocit, že ten tlak je takýto univerzálny,“ povedal.

Rozhodnutie mohlo byť ráznejšie

Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála mohlo byť rozhodnutie ráznejšie. „Jeho rozhodnutie mohlo byť ráznejšie a iné, lebo aj to by prispelo k očiste spoločnosti. Prežívame ťažkú dobu. Nemalo by sa hľadieť len na osobný postoj, či sa cítim vinný, alebo nie. Malo by sa hľadieť na to, čo to prinesie pre Smer, koalíciu aj pre krajinu,“ povedal s tým, že nevie, či Glváč odíde. Podľa Gála je to na jeho svedomí. „Predsa len komunikácia je na súde, takže je to na jeho rozhodnutí.“ Dodal, že strana Most-Híd sa zhodla, že by bolo lepšie, keby z postu odišiel.

Prvé reakcie koalície po
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Sólymos by zvážil odstúpenie

Sólymos by na mieste Glváča zvážil odstúpenie. „Je to na rozhodnutí pána Glváča, mal by sa podľa môjho názoru rozhodnúť tak, aby sa zbytočne neeskalovalo napätie,“" povedal v tejto súvislosti minister životného prostredia László Sólymos. V prípade, ak sa Glváč  nerozhodne odstúpiť, nechce zatiaľ prejudikovať postoj Mosta-Híd. "Bude sa o tom rozhodovať v našom poslaneckom klube,” dodal.

László Sólymos
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Laššáková a Matečná situáciu nekomentujú

Podľa šéfky rezortu kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD) sa musí Glváč rozhodnúť sám, či zotrvá na svojom poste. „Neprekvapilo ma to. Treba to nechať na jeho rozhodnutí. Ja neviem povedať za neho ani áno, ani nie. Mám na to vlastný názor, ktorý som prezentovala už dávnejšie," povedala šéfka rezortu kultúry. Laššákovú neprekvapili ani slová Roberta Fica, ktorý v utorok pripomenul, že za Glváčom bude stáť, nech už sa rozhodne akokoľvek.

Prvé reakcie koalície po
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) nekomentuje, že Martin Glváč ostal podpredsedom parlamentu. „Je to personálna politika Smeru a oni sa s tým musia vysporiadať,“ povedala pred rokovaním vlády podpredsedníčka SNS.

Komunikácia s Kočnerom

Glváč čelí tlaku na odstúpenie od minulého pondelka (21. októbra). V utorok mala byť mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej chcela opozícia odvolať Glváča z funkcie podpredsedu parlamentu. Poslanci však neschválili jej program. Glváč následne v utorok popoludní médiám povedal, že sa v krátkom čase rozhodne, či odstúpi z funkcie podpredsedu parlamentu.

Podpredseda parlamentu si v Threeme údajne s Marianom Kočnerom dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Komunikácia medzi nimi cez Threemu mala podľa Denníka N prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ. Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Marianom Kočnerom z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil líder opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič.

Viac o téme: Martin GlváčGábor GálPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu