Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čaputová nepodporí zmeny, ktoré by ohrozili tretí sektor: Považuje ho za základný pilier spoločnosti

Prezidentka Zuzana Čaputová počas summitu OSN v New Yorku
Prezidentka Zuzana Čaputová počas summitu OSN v New Yorku (Zdroj: SITA/MZV)

BRATISLAVA - Zmeny, ktoré by ohrozili alebo negatívne zmenili rámec fungovania občianskej spoločnosti, prezidentka Zuzana Čaputová nikdy nepodporí. Považuje tiež za dôležité udržať štandard legislatívneho aj finančného prostredia pre občianske a spoločenské iniciatívy. Povedala to na konferencii Orbis Civitates, kde sa stretli predstavitelia mimovládnych organizácií.

Tretí sektor považuje prezidentka za základný pilier spoločnosti a má tiež pocit, že Slovensko je v tejto oblasti zrelé. "Aj keď si držíme vysoký legislatívny štandard, so znepokojením sledujem, ako sa niektoré extrémistické a populistické sily snažia v parlamente presadiť zmeny s cieľom zastrašiť aktívnych občanov a obmedziť činnosť občianskych iniciatív," uviedla.

Na otvorení konferencie sa zúčastnila aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), ktorá pripomenula, že tretí sektor má nezastupiteľnú úlohu vo svojej inovatívnej práci. "Úspešné nápady a odporúčania v malom môže vždy verejný sektor pretaviť do niečoho väčšieho a realizovať to plošne," uviedla s tým, že mimovládne organizácie často suplujú a dopĺňajú úlohy štátnej správy a privátneho sektora.

Prezidentka poznamenala, že tretí sektor je pre ňu mimoriadne dôležitý, keďže v ňom 19 rokov pôsobila, a chce sa aj naďalej zaujímať o problémy, ktoré mimovládne organizácie trápia. Eviduje priveľkú byrokraciu, nejasnosti pravidiel pri čerpaní eurofondov a financií od štátu či diskrimináciu niektorých žiadateľov o grant. "O tieto problémy sa budem zaujímať u príslušných ministrov, predstaviteľov štátnej správy a samospráv," skonštatovala Čaputová. Útoky na donorov občianskej spoločnosti vytvárajú podľa prezidentky iba "fiktívny problém s financovaním aktivít tretieho sektora zo zahraničia".

Viac o téme: SpoločnosťTretí sektorZuzana ČaputováObčianska spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu