Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ústavu majú politici dodržiavať, nie sa ju snažiť obchádzať, tvrdí SaS

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ústava SR má výnimočné postavenie v rámci dokumentov, vďaka ktorým funguje náš štát. Ústavu však majú politici dodržiavať, nie snažiť sa ju obchádzať. Vo svojom stanovisku pri príležitosti nedeľného Dňa Ústavy SR to uviedla strana SaS.

Liberáli na čele s predsedom strany Richardom Sulíkom a podpredsedami strany Ľubomírom Galkom a Janou Kiššovou poukázali na voľbu ústavných sudcov. "Hanba, ktorá od začiatku sprevádza voľbu sudcov a sudkýň, je oveľa výstižnejším signálom úcty k ústave, ako všetky tie pekne formulované slová a texty, ktoré dnes vyslovia politici pri príležitosti Dňa Ústavy SR," uviedli v spoločnom stanovisku.  

Ústava definuje Slovenskú republiku ako právny a demokratický štát. "V najbližších voľbách si občania vyberú, či dajú dôveru stranám, ktoré Slovensko na túto cestu opäť vrátia alebo tým, vďaka ktorým občania čím ďalej, tým menej veria v spravodlivosť či rovnosti pred zákonom," dodali liberáli.

Dňom Ústavy Slovenskej republiky si verejnosť v nedeľu pripomína najvyššie postavený právny predpis krajiny. Skladá sa z preambuly a deviatich hláv. Prvý september, keď ústavu v roku 1992 schválil parlament, je štátnym sviatkom. Prijatiu základného zákona štátu predchádzalo júlové prijatie Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti SR.

Viac o téme: ústavní sudcoviaSaSDeň Ústavy SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu