Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Silný odkaz Čaputovej: FOTO Potrebujeme menej ega a politických hier, naše zlyhania posilňujú extrém

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová sa bude usilovať byť nositeľkou hodnôt, pre ktoré získa podporu ľudí a neuviazne na vlne momentálnej nálady masy. Návrat k hodnotám, nie k ich deklaráciám, je to, čo podľa nej politika dnes najviac potrebuje. Čaputová to uviedla na svojom facebookom aj instagramovom profile po tom, čo si vo švajčiarskom meste Ascona prevzala Európsku cenu za politickú kultúru. Myslí si, že na každého, kto zastáva verejnú funkciu, musia byť kladené vyššie nároky.

Prezidentka Zuzana Čaputová si v sobotu vo švajčiarskom meste Ascona prevzala Európsku cenu za politickú kultúru. Prestížnu cenu už niekoľko desaťročí udeľuje Nadácia Hansa Ringiera. V minulosti bola cena udelená viacerým osobnostiam európskej politiky, vrátane nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera, predsedu Európskej rady Donalda Tuska a mnohých ďalších.

Mimoriadna pocta

Prezidentka vystúpila aj na slávnostnom večernom podujatí s príhovorom a dnes sa zúčastní diskusie na tému aktuálneho vývoja v Európe. „Dnes sa mi dostalo mimoriadnej pocty. Vo švajčiarskom meste Ascona som si prevzala Európsku cenu za politickú kultúru. Vnímam ju ako prejav dôvery a zároveň ako záväzok,“ napísala prezidentka na sociálnych sieťach. „Zoznam ocenených za minulé roky je impozantný a je mi veľkou cťou a zadosťučením, že k nim pribudne tiež moje meno.“

Silný odkaz Čaputovej: FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Vo veľkej politike je pomerne krátko a sama má v oblasti spoločenskej zmeny aj politickej kultúry väčšie ambície, ako sa za pár mesiacov predvolebnej kampane a dva mesiace vo funkcii prezidentky dajú naplniť. „Cenu, ktorú som práve prebrala nevnímam preto len ako cenu pre mňa. Vnímam ju aj ako ocenenie ľudí v našej krajine za to, že sa so zmenou, ktorú reprezentujem stotožnili,“ uviedla.

Naše zlyhania posilňujú extrém

Ako napísala, do politiky vstúpila, lebo cítila zodpovednosť za Slovensko. „Za to, kde ako krajina smerujeme a chcela som prispieť k tomu, aby to bola európska cesta, cesta environmentálnej ohľaduplnosti, cesta spravodlivosti, humanizmu a solidarity. Takúto motiváciu však deklarujú mnohí a to samé o sebe na ocenenie prínosu k politickej kultúre určite nestačí,“ uviedla s tým, že dôvod, prečo sa ju rozhodli oceniť, sa pravdepodobne odohráva niekde inde.

Zuzana Čaputová s Frankom A. Meyerom, predsedom Nadácie Hansa Ringiera
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová s Frankom A. Meyerom, predsedom Nadácie Hansa Ringiera  (Zdroj: Instagram/Zuzana Čaputová)

Ponúkala to, čomu verila, že je správne a dobré, nie to čo bolo chcené a populárne. „Snažila som sa moju ponuku vysvetliť, aj keď znamenala narúšanie stereotypov a predsudkov. Lebo bolo správne ísť radšej do rizika nezvolenia, ale ostať pravdivá a autentická. Považujem za správne, ak sa štátnik usiluje byť nositeľom hodnôt, pre ktoré získa podporu ľudí a neuviazne na vlne momentálne nálady masy,“ napísala Čaputová.

„Politika dnes asi najviac potrebuje návrat k hodnotám, nie k ich deklaráciám, ale ich uvádzaniu do života,“ uviedla prezidentka s tým, že o to vyššie nároky musia byť kladené na každého, kto zastáva verejnú funkciu. „Naše zlyhania, bez potrebnej sebareflexie, znamenajú posilnenie populizmu a extrému. Politický jazyk a kultúra správania sa je jedna z najväčších výziev, ktoré vnímam. Potrebujeme viac pravdivosti a autenticity, menej marketingu. Viac hodnotovej konzistentnosti a menej politických hier. Viac vecnosti a nie osobné útoky. Viac ľudskosti a menej ega,“ dodala Čaputová.

Viac o téme: PrezidentkaZuzana ČaputováEurópska cena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu