Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pellegrini mieri do Srbska: Čakajú ho tam krajanské slávnosti

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Julien Warnand, Pool Photo via AP)

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) odletel do Srbska, v Báčskom Petrovci sa v piatok večer zúčastní na otvorení Slovenských národných slávností (9. - 11. 8.). Podujatie, ktoré je považované za sviatok všetkých Slovákov v srbskej Vojvodine, oslavuje 100. výročie svojho vzniku.

Premiér sa stretne so zástupcami krajanskej komunity i predstaviteľmi Báčskeho Petrovca – duchovno-kultúrneho centra Slovákov v Srbsku. Prihovorí sa tiež k návštevníkom kultúrneho programu „100 rokov s národom, v národe, pre národ", ktorý trojdňovú sériu podujatí oficiálne otvára.

Kultúrne, spoločenské, ale i športové akcie od piatka do nedele (11. 8.) budú dokumentovať históriu, tradície i súčasné reálie Slovákov z Vojvodiny. Súčasťou programu bude aj stretnutie slovenských dolnozemských učiteľov a promócia bakalárov Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej sv. Alžbety v Bratislave, detašovaného pracoviska Martina Luthera v Báčskom Petrovci. Múzeum vojvodinských Slovákov sprístupní počas Slovenských národných slávností 2019 najstarší dom v Báčskom Petrovci.

Prvé národné slávnosti Slovákov sa uskutočnili 28. augusta 1919. Po zrušení Matice slovenskej v Juhoslávii sa pokračovalo v ich organizácii do roku 1953. Slovenské národné slávnosti boli znovu obnovené spolu s obnovením činnosti Matice slovenskej v Srbsku v roku 1990. V roku 2009 Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku vyhlásila Slovenské národné slávnosti za sviatok všetkých Slovákov žijúcich v Srbsku.

Viac o téme: Predseda vládySmer-SDSrbskoPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu