Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvé reakcie politikov na Čaputovej návštevu: Opozícia sa rozplýva, Hrnko sa do nej pustil

Osoby politického života reagujú na zahraničnú návštevu prezidentky Čaputovej vo Francúzsku Zobraziť galériu (9)
Osoby politického života reagujú na zahraničnú návštevu prezidentky Čaputovej vo Francúzsku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR - Martin Baumann, Dušan Hein)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová začala v stredu ďalšiu zo svojich zahraničných pracovných ciest. Diplomatické vzťahy medzi Slovenskom a Francúzskom boli jednou z tém včerajšieho stretnutia našej prezidentky a jej francúzskeho náprotivka Emmanuela Macrona. Na túto zahraničnú cestu už stihli zareagovať aj niektorí slovenskí politici.

Národniari mali iné očakávania

Koaličná SNS očakávala, že prezidentka Zuzana Čaputová počas svojej návštevy francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi vysvetlí znepokojenie v súvislosti s obsadzovaním hlavných postov v orgánoch Európskej únie (EÚ) a postoj v oblasti migrácie. Uviedol to poslanec Anton Hrnko (SNS), ktorý tiež predpokladal, že prezidentka bude kritizovať zásahy polície proti "žltým vestám".

Anton Hrnko
Zobraziť galériu (9)
Anton Hrnko  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prezidentská kancelária informovala o tom, že na Hrnkovu kritiku nebude reagovať. Pri rozdeľovaní postov podľa Hrnka "nebol braný na zreteľ geografický princíp a rozhodujúce pozície si rozdelili najsilnejšie štáty". V súvislosti s migráciou zas podľa neho mala Čaputová zdôrazniť, že Slovensko odmieta akceptovať "trvalý prísun imigrantov z bývalých francúzskych a britských kolónií" a ich prerozdeľovanie. Kritiku zásahov proti demonštrantom Hrnko predpokladal na základe prezidentkiných vyjadrení o Česku, Poľsku, Maďarsku a Číne.

Kiska návštevu porovnal s tou svojou

Bývalý prezident Andrej Kiska, ktorý v aktuálnej dobe zakladá subjekt Za ľudí Čaputovej cestu porovnal s tou svojou. 

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

"Mám veľkú radosť z úspešnej oficiálnej návštevy prezidentky Zuzany Čaputovej vo Francúzsku. Potvrdila kontinuitu našich výborných vzťahov. Ako prezident som absolvoval oficiálnu návštevu v Paríži v roku 2016. Dovtedy žiaden slovenský prezident pozvanie nedostal," napísal na sociálnej sieti Kiska.

Prvé reakcie politikov na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Kiska - Za ľudí)


FOTO Macron prijal Čaputovú v Elyzejskom paláci: Slovensko je v jadre EÚ, zopakoval


Truban opäť skloňoval starých politikov

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban ako bývalý stranícky kolega tiež zareagoval na oficiálnu zahraničnú cestu Čaputovej. "Spomínate si ešte, ako starí politici v kampani útočili na Zuzanu Čaputovú, že bude slabá v zahraničnej politike, lebo nemá skúsenosti? Každou ďalšou návštevou im prezidentka ukazuje, ako mimo boli," začal kriticky Truban.

Prvé reakcie politikov na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Truban si zároveň myslí, že komunikácia Čaputovej je v značnom kontexte oproti bývalým hlavám štátu. "Robí zahraničnú politiku inak ako všetci doteraz, s odvahou a jasnými hodnotami. Komunikuje otvorene a slušne zároveň, získava si rešpekt a robí dobré meno Slovensku," myslí si Truban.

Prvé reakcie politikov na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

Symbol zjednotenej Európy

Slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú privítal v stredu v Elyzejskom paláci v Paríži francúzsky prezident Emmanuel Macron. Macron uviedol, že s Čaputovou sa plne zhodujú v oblasti eurointegrácie.„Spoločne sa angažujeme, aby Európa vzala osud do svojich rúk,“vyhlásil Macron. „Sme radi, že vám záleží na právnom štáte a všetkých európskych hodnotách,“ pokračoval a Čaputovú označil za symbol zjednotenej Európy. Prezidentka Čaputová sa zároveň predviedla opäť v novom účese. Ide pritom už o ďalšiu zo zmien vizáže. Viac sme popísali aj v našom članku.

Zuzana Čaputová odprezentovala svoj ďalší nový vzhľad
Zobraziť galériu (9)
Zuzana Čaputová odprezentovala svoj ďalší nový vzhľad  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Prvé reakcie politikov na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Prvé reakcie politikov na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Slovenskú prezidentku francúzsky prezident Emmanuel Macron privítal v Elyzejskom paláci v stredu (24. 7.). Prezidentka po stretnutí vyhlásila, že Slovensko a Francúzsko majú spoločné hodnoty, vyjadrila tiež záujem o ďalšiu integráciu v EÚ a dobudovanie eurozóny. Čaputová tiež potvrdila záväzok Slovenska dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu.

Viac o téme: Andrej DankoAndrej KiskaMichal TrubanEmmanuel MacronZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu