Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čaputová kritizovala disciplinárne súdy: Sú v nedostatočnej kondícií

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Kondícia disciplinárneho súdnictva na Slovensku je nedostatočná napriek tomu, že ide o jednu zo základných podmienok nezávislého súdnictva. Prezidentka Zuzana Čaputová to vyhlásila po stretnutí s predsedníčkou Najvyššieho súdu (NS) SR Danielou Švecovou. Tá uviedla, že nevie, prečo sú disciplinárne senáty nefunkčné, nejde totiž o právomoc NS SR.

Disciplinárne súdnictvo je podľa prezidentky dôležité, pretože má poskytovať priestor na vyvodzovanie zodpovednosti v prípade zlyhania sudcov. „Súdnictvo bude fungovať vtedy dobre, ak bude vysoká miera nezávislosti fungovať kvalitným zodpovednostným systémom a to má predovšetkým zabezpečiť disciplinárne súdnictvo,“ uviedla. Veľkú rezervu vidí v disciplinárnych súdoch aj predsedníčka NS SR Švecová. Zároveň však pripomenula, že ich kontrola nie je v kompetencii Najvyššieho súdu. 

Posilniť dôveru v súdy sa podľa Švecovej podarilo za jej funkčné obdobie skrátením doby konania. Ako uviedla, v roku 2014 bola priemerná dĺžka konania na NS 245 dní, v roku 2018 to bolo 74 dní. „Zistili sme, že priemernú dĺžku konania môžeme skrátiť jedine tým, že navýšime stav asistentov,“ doplnila. Počet asistentov za jej funkčné obdobie strojnásobili z 30 na 90. Na jedného sudcu teda pripadá jeden asistent. Zlepšilo sa aj materiálno-technické vybavenie. 

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Na stretnutí otvorili aj tému nástupcu Daniely Švecovej, ktorej v októbri končí funkčné obdobie. „Bola by som rada, keby to bol človek, ktorý by pokračoval v tendenciách, ktoré začali počas môjho funkčného obdobia,“ uviedla. Čaputová si na tomto poste vie predstaviť odborníka s vysokým morálnym kreditom, ktorý nevzbudzuje žiadne pochybnosti, je rešpektovanou autoritou a prispeje k dôveryhodnosti súdnictva. Konkrétne mená uviesť nechceli. 
 

Viac o téme: Zuzana ČaputováDisciplinárne súdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu