Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensku vznikol národný projekt digitalizácie súdnictva: Má skrátiť dobu čakania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti vytvorilo nový národný projekt nazvaný Centralizovaný systém súdneho riadenia (CSSR). Má skrátiť čas potrebný na vybavenie vecí v sporových občianskych a obchodných veciach o 57 dní, v prípade konkurzov o 300 dní. Ďalej má zaviesť manažment kvality na súdy a uľahčiť prácu sudcom či pracovníkom súdov.

Vyzvanie na projekt, ktorý schválil Riadiaci výbor operačného programu Integrovaná infraštruktúra, vo štvrtok zverejnil Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Informovali o tom z úradu vicepremiéra. Národný projekt s alokáciou 11,8 milióna eur a dĺžkou trvania 36 mesiacov je súčasťou riešenia systému e-Justice.

"Ak si predstavíme, že ročne súdy spracujú 1,5 milióna podaní, tak sú pochopiteľné vypätie a vyčerpanosť pracovníkov súdov. Je najvyšší čas, aby sa digitalizácia pozitívne pretavila do života bežných ľudí aj v oblasti súdnictva," uviedol generálny riaditeľ IT sekcie ÚPVII Jaroslav Kmeť. 

Projekt má automatizovať získavanie dát nevyhnutných na prácu sudcov, štandardizovať dokumentáciu či zaviesť sledovanie kvality súdov postavené na reálnych dátach. Tiež má odstrániť duplicitu, znížiť počet zrušených či vrátených vecí zo súdov vyššieho stupňa na súdy nižšieho stupňa a dať rozhodnutia súdov k dispozícii ostatným orgánom verejnej správy v prípade nadväzujúcich konaní. 

"Ministerstvo spravodlivosti získa systematický monitoring o práci všetkých 63 súdov a 1200 sudcoch. Digitalizácia výrazne uľahčí prácu 3300 pracovníkom súdov, zavedie benchmarking a, čo je pre nás ako Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu SR okrem iného dôležité, mnohé údaje z nového informačného systému budú dostupné vo forme otvorených dát," doplnil Kmeť. 

Viac o téme: SlovenskoMinisterstvo spravodlivostiCentralizovaný systém súdneho riadenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu