Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gál: Nie je dobré, keď má Slovensko navonok dvojkoľajnú zahraničnú politiku

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Nie je dobré, keď má Slovensko navonok dvojkoľajnú zahraničnú politiku. Minister spravodlivosti Gábor Gál tak reagoval na cesty predsedu Národnej rady SR a koaličnej SNS Andreja Danka do Ruskej federácie po dnešnom rokovaní vlády.

„Som jednoznačne za západnú orientáciu našej krajiny, za spoluprácu krajín V4 a túto politiku presadzujem aj ako minister spravodlivosti,“ uviedol Gál. Orientácia Slovenska ako krajiny ani vlády SR sa však podľa neho aj napriek Dankovým cestám do Ruska nezmenila. Dnes sa k tejto téme vyjadril aj minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, ktorý trvá na tom, že problémom nie je samotná návšteva Ruskej federácie, ale to, či sa dodržiava jednotná línia zahraničnej politiky Slovenskej republiky a Európskej únie.

A to sa občas predsedovi parlamentu nevydarí, dodal šéf slovenskej diplomacie. Lajčák takisto priznal, že tieto signály vidia aj ostatní, pre partnerov v zahraničí je však dôležitejšia pozícia vlády a tá je podľa neho proeurópska a prozápadná. Predseda NR SR Andrej Danko je opäť na návšteve Ruskej federácie. Danko tam chodieva častejšie, pred pár týždňami sa zúčastnil aj na vojenskej prehliadke.

So šéfom ruskej dumy Viačeslavom Volodinom, ktorý je na sankčných zoznamoch EÚ pre svoju úlohu pri anexii Krymu, si robí selfie fotky a chváli sa dobrým vzťahom s ním. Minister zahraničných vecí sa už viackrát dostal do sporu s Dankovou SNS, napríklad pre americkú pomoc pri oprave slovenských letísk či globálny kompakt o migrácii z dielne OSN.

Viac o téme: Minister spravodlivostiNR SRSNSAndrej DankoGábor Gál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu