Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pokračuje verejné vypočúvanie kandidátov na šéfa nového protikorupčného úradu

Na snímke vpravo kandidát na predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti Viktor Pokojný Zobraziť galériu (3)
Na snímke vpravo kandidát na predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti Viktor Pokojný (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

BRATISLAVA - Ďalších päť kandidátov by sa dnes malo predstaviť komisii, ktorá posudzuje uchádzačov o post predsedu nového Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Záujemcov je dokopy 11, šiesti sa komisii predstavili v utorok.

Konkrétne išlo o Miloša Birtusa, Zuzanu Dlugošovú, Tibora Draskoczyho, Moniku Filipovú, Tomáša Jacka a Daniela Krošláka. Dnes majú prísť na rad Diana Migaľová Baschierová, Viktor Pokojný, Martin Rajňák, Jozef Stopka a Rastislav Šaling.

Na základe zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý nadobudol účinnosť začiatkom marca, sa zriadil Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti so sídlom v Bratislave.

Na snímke zľava členovia výberovej komisie Dagmar Fillová, Mariana Leontiev, Peter Kovařík, Peter Demčák a Tomáš Čitbaj
Zobraziť galériu (3)
Na snímke zľava členovia výberovej komisie Dagmar Fillová, Mariana Leontiev, Peter Kovařík, Peter Demčák a Tomáš Čitbaj  (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

Na čele úradu má byť predseda, ktorého volí a odvoláva Národná rada SR spomedzi kandidátov navrhnutých vládou. Uchádzači musia však najskôr prejsť verejným vypočutím a hodnotením komisiou, ktorá má päť členov.

Po jednom členovi do komisie navrhol prezident, vláda, verejný ochranca práv, Rada pre štátnu službu a poradný orgán vlády v oblasti mimovládnych organizácií a rozvoja občianskej spoločnosti. Komisia musí podľa zákona zaujať k jednotlivým kandidátom stanovisko do 15 dní od ukončenia ich vypočúvania.

Na snímke vpravo kandidát
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

Viac o téme: KorupciaVypočutieOchrana Oznamovatelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu