Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Most-Híd rešpektuje voličov ĽSNS, ale zásadne odmieta jej politiku

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Strana Most-Híd rešpektuje voličov Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS), ale zásadne odmieta politiku tejto strany. Uviedla to hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár ako reakciu na prípadne rozpustenie ĽSNS.

„V parlamentnej demokracii nemá miesto žiadny politický subjekt, ktorého predstavitelia spochybňujú základné princípy demokracie a základné ľudské práva, rozdúchavajú strach a nenávisť. Kotlebovci propagujú zločinecký režim a ideológiu, a to je v priamom rozpore s našou ústavou, aj s postojmi Mosta-Híd," dodala Debnár.

Prvá strana Mariana Kotlebu dostala zákaz fungovania. Podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára druhé politické zoskupenie síce odlišným spôsobom, ale reprezentuje rovnako deštruktívne názory, ako to prvé. „Fakt, že niektorí členovia, aj samotný líder zakázanej Slovenskej pospolitosti vymenili fašistické uniformy za obleky, neznamená, že zmenili aj názor. Demokratická spoločnosť 21. storočia takýchto politikov nepotrebuje," povedal Bugár.

Most-Híd tvrdí, že bez ohľadu na to, aký bude verdikt Najvyššieho súdu SR, „máme spoločnú úlohu - neprestajne poukazovať na riziká, ktoré nám ďalším pôsobením ĽSNS hrozia."

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal podnet na zrušenie strany 24. mája 2017. Po vyhodnotení rozsiahlych podkladov sa ukázalo, že politická strana ĽSNS ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy, odôvodnil svoj postup Čižnár. O fungovaní ĽSNS v utorok pojednával Najvyšší súd SR. Päťčlenný senát správneho kolégia odročil pojednávanie na 29. apríla, vtedy plánuje vyniesť aj rozhodnutie.

Viac o téme: Most-HídĽudová strana Naše Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu