Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pellegrini: Posunutie brexitu je posledný ústupok pre Britániu

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

BRUSEL - Posunutie odchodu Veľkej Británie z EÚ na neskôr bol posledný ústupok, ktorý lídri EÚ voči Británii urobili. Myslí si to premiér Peter Pellegrini, ktorý zastupuje Slovensko na summite. Slovensko je podľa neho pripravené aj na tvrdý brexit, zákon s opatreniami by mal slovenský parlament prijať budúci týždeň.

Po rokovaniach je podľa Pellegriniho isté, že tvrdý brexit nebude 29. marca. Premiéri a prezidenti EÚ sa vo štvrtok večer zhodli na tom, že Londýn môže odísť 22. mája, ak Dolná komora na budúci týždeň schváli dohodu o vystúpení. Ak nie, hraničný dátum je 12. apríl. Ako dodal Pellegrini, ktorý na summite sedel vedľa britskej premiérky Theresy Mayovej, debata bola náročná, vystúpenie Mayovej však bližšie komentovať nechcel.

„Je to bojovníčka, ktorá sa snaží. Po jej odchode sa debata prehupla do toho, čo potrebuje my. Ale chceli sme vyhovieť požiadavke Mayovej posunúť brexit. Prijali sme kompromisné riešenie,“ okomentoval rokovania Pellegrini. Myslí si, že lídri poskytli Británii dostatok času pripraviť sa na odchod, 12. apríl bol zvolený preto, lebo je to hraničný dátum z hľadiska procedúr volieb do Európskeho parlamentu. "Dvanásteho apríla čakáme odpoveď od Veľkej Británie - či chce ostať, či chce vyhlásiť nové referendum, či sa chce zúčastniť na európskych voľbách, či čo vlastne chce," dodal Pellegrini. Dúfa, že situácia sa už čoskoro vyrieši. Lídri by podľa neho mali míňať energiu a čas na témy dôležité pre EÚ - vzťahy s Čínou, USA, aktuálnu ekonomickú situáciu, mierne spomalenie ekonomického rastu.

Rokovania o odchode Veľkej Británie z EÚ sa vo štvrtok večer skomplikovali. Očakávalo sa, že predseda Európskej rady Donald Tusk bude o výsledkoch rokovania lídrov informovať o 19:00, prvé správy o konci diskusie sa objavili po 23:00. Z diplomatických zdrojov vyplývalo, že v hre bolo viacero dátumov brexitu. Napokon sa premiéri a prezidenti zhodli na tom, že Londýn môže odísť 22. mája, ak Dolná komora na budúci týždeň schváli dohodu o vystúpení. „Ak Dolná komora dohodu o vystúpení na budúci týždeň neschváli, Európska rada súhlasí s predĺžením do 12. apríla a očakáva, že Spojené kráľovstvo pred týmto dátumom poskytne informácie o ďalšom postupe, ktorý Európska rada posúdi,“ píše sa v záveroch Rady. Aprílový dátum nemusí byť konečný, keďže Británia by dovtedy stále mohla požiadať o dlhšie predĺženie. Napriek záverom Rady však v britskom zákone stále ostáva dátum odchodu 29. marec, to musí vláda a poslanci v Londýne zmeniť.

Ďalšími témami summitu boli aj vzťahy s Čínou, klimatické zmeny a dezinformácie. Európskych predstaviteľov 9. apríla čaká summit EÚ-Čína. Brusel chce s Pekingom diskutovať o obchode, ale aj kybernetickej bezpečnosti. Európa chce Číne navrhnúť ambiciózny plán investícií a odstrániť obchodné bariéry. Lídri EÚ si okrem toho s premiérmi Islandu, Lichtenštajnska a Nórska pripomenuli 25. výročie založenia Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).

Podľa Pellegriniho by mali byť vzťahy Európy s Čínou vyvážené

Vzťah Európy s Čínou by mal byť vyvážený. S takýmto globálnym hráčom je potrebné udržiavať dobré vzťahy, z nich by však mala benefitovať aj Európa. Uviedol to slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v piatok po summite Európskej rady v Bruseli, ktorého témou bol najmä brexit, ale aj ekonomické vzťahy s Čínou.

Čína je podľa Pellegriniho silným ekonomickým hráčom, ktorý veľa investuje v členských krajinách EÚ aj do strategickej infraštruktúry. "A stáva sa tak potom vplyvným hráčom aj z hľadiska bezpečnosti a strategického rozvoja jednotlivých členských krajín," zdôraznil.

Vzťahy Európy s Čínou by mali byť podľa predsedu vlády vyvážené. Ako podotkol, na jednej strane mnohé členské krajiny vítajú čínske investície a je značný tiež export tovarov z Číny. "Ale my nemáme rovnaké šance prístupu na ich trh," upozornil s tým, že SR sa už niekoľko rokov snaží získať certifikát na dodávku napríklad mliečnych výrobkov, sušeného mlieka a mäsa na čínsky trh. Dodnes však takýto certifikát Slovensko nemá.

Dôležitou je podľa Pellegriniho aj otázka telekomunikácií, digitálnych technológií. "Aj ja podporujem pozíciu a návrh v záveroch, že Komisia by mala prísť s jasnými pravidlami pre používanie moderných technológií na európskom trhu tak, aby sme jasne definovali, čo majú spĺňať, aké bezpečnostné parametre majú mať a aby boli potom certifikované bez ohľadu na to, kde sú vyrábané, ale aby sme mali istotu, že komponenty našej digitálnej siete sú bezpečné a nie sú zneužívané tretími stranami na nejakú špionáž," konštatoval.

Viac o téme: ČínaPeter PellegriniBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu