Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SaS vyzýva Smer-SD a Most-Híd, aby prijali finančnú pomoc na vojenské letiská od USA

Richad Sulík
Richad Sulík (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva koaličných partnerov Slovenskej národnej strany (SNS), aby prijali finančnú pomoc od Spojených štátov amerických na infraštruktúru vojenských letísk. Strana to uvádza v reakcii na víkendové vyjadrenia predsedu Národnej rady SR a SNS Andreja Danka o tom, že v prípade, že vláda SR odobrí pomoc od USA, národniari opustia koalíciu.

Podľa Danka si musí Slovensko riešiť tieto záležitosti z vlastného rozpočtu. Strana SaS pripomína, že Slovensko je v štruktúrach Severoatlantickej aliancie (NATO) a peniaze neznamenajú vybudovanie americkej základne na našom území. Spojené štáty ponúkajú na rozvoj infraštruktúry vojenských letísk 105 miliónov amerických dolárov, čo je v prepočte viac ako 93 miliónov eur. Predstavitelia SNS považujú tieto prostriedky za nepotrebné, navyše podľa nich na takúto výpomoc neexistuje právny rámec, respektíve zmluva.

Slovenská národná strana pod vedením Andreja Danka hľadá podľa liberálov zámienku na odchod z vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) s očakávaním, že jej takýto konflikt pomôže zastaviť pád preferencií. "Nominanti SNS na ministerstve obrany zrušili takmer dohodnutý nákup švédskych stíhačiek Gripen a dali prednosť drahším americkým strojom F-16, ale dnes im odrazu prekáža ponuka americkej pomoci na modernizáciu slovenských letísk vo výške 105 miliónov dolárov. A dokonca v takej miere, že SNS podľa slov jej predsedu Danka odíde z vlády, ak vláda túto pomoc prijme,“ povedal poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko.

Jeho kolega zo strany Martin Klus pripomína členstvo Slovenska v NATO a tiež programové vyhlásenie vlády SR. "Tento postoj však zásadne poškodzuje občanov na Slovensku, pretože peniaze na modernizáciu letísk budeme musieť zaplatiť z vlastného," uviedol Klus.

Viac o téme: Smer-SDSaSSNSAndrej DankoMost-HídSpojené štátyRichad Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu