Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pellegrini o miliónoch na vojenské letiská: Rokovať budeme len s garanciou suverenity

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

BRATISLAVA - Výsledkom spoločného rokovania predsedu vlády Petra Pellegriniho, ministra obrany Petra Gajdoša a ministra zahraničia Miroslava Lajčáka k ponuke USA na podporu modernizácie vojenských letísk je, že rokovania môžu pokračovať za podmienky "absolútneho garantovania suverenity", dodržiavania ústavy a zákonov a podmienky, že zmluva nebude mandátom na akúkoľvek prítomnosť ozbrojených síl USA na Slovensku.

Po dnešnom spoločnom stretnutí to povedal premiér Pellegrini s tým, že nikto nemôže SR prikazovať akékoľvek projekty, pokiaľ si ich neželá samotná SR. "Za takýchto podmienok sa môže pokračovať v rokovaniach," povedal premiér s tým, že dnes ešte nie je k dispozícii finálny text dohody, ale len návrhy.

Ak by podľa predsedu vlády prišiel na stôl finálny text dohody, ktorá by negarantovala suverenitu SR alebo bola mandátom pre prítomnosť cudzích síl, prípadne vnucovala SR nejaké projekty, takáto zmluva nemôže prejsť Bezpečnostnou radou, vládou ani parlamentom. "Chcem všetkých uistiť, že nič zlé sa nedeje," zdôraznil premiér. SR má podľa neho svoje rozhodnutia pevne v rukách a takýto postoj bude prezentovať aj na utorkovej Koaličnej rade. "Takýto prístup je rozumný, pragmatický a slušný," dodal.

Proti peniazom z USA na rekonštrukciu letísk v Kuchyni a Sliači sa postavili najmä predstavitelia Slovenskej národnej strany, ktorí odmietnutie ponuky podmienili zotrvaním vo vláde. Spojené štáty ponúkali na rozvoj letísk 105 miliónov amerických dolárov, čo je v prepočte viac ako 93 miliónov eur.

Viac o téme: SlovenskoPeter PellegriniSpojené štátyRekonštrukcia letísk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu