Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nová diplomatická slovná vojna: Rusi sa pustili do nášho tajomníka kvôli Ukrajine, zasiahol aj Lajčák

Róbert Ondrejcsák Zobraziť galériu (4)
Róbert Ondrejcsák (Zdroj: SITA/Marián Peiger)

BRATISLAVA - Štátny tajomník Róbert Ondrejcsák sa stal terčom kritiky zo strany ruského veľvyslanectva po tom, ako zverejnil článok o situácii na Ukrajine. V ňom okrem iného popísal aj rad udalostí, ktoré v roku 2014 na Ukrajine rezonovali, pričom kritiku zožala aj ruská strana.

Tajomník Ministerstva obrany SR Ondrejcsák zverejnil tento komentár na portáli SME. "Technicky vzaté Rusko vo februári 2014 realizovalo vojenskú operáciu proti Ukrajine, najprv na Krymskom polostrove, vojensky Krym obsadilo a následne anektovalo. Anexiu označilo medzinárodné spoločenstvo za ilegálnu a dodnes ju neuznáva. O niekoľko týždňov a mesiacov neskôr sa začali boje na východe Ukrajiny, ktoré trvajú dodnes a vyžiadali si už viac ako trinásťtisíc obetí," píše v článku Ondrejcsák.

V nemenej kritickom popisovaní udalostí Ondrejcsák pokračoval. "Rusko tým podkopalo základné piliere a princípy európskej bezpečnostnej architektúry, použitím vojenskej sily na dosiahnutie politických cieľov a zmenu hraníc, anexiou územia. Moskva ignorovala všetky multilaterálne inštitúcie a garancie (princípy OBSE, Budapeštianske memorandum či dohody pri založení SNŠ)."

Reakcia otvoreným listom

Na kritické slová v článku Ondrejcsáka v stredu na sociálnej sieti zareagovalo samotné veľvyslanectvo Ruska. "Autor si dovolil vyjadriť podľa nás značne nekompetentné hodnotenie politiky Ruska, súčasne uviedol aj absolútne nepodložené výmysly o našej krajine. Hrozné na tom je to, že to počujeme od vysokopostaveného pracovníka štátneho rezortu," protestovalo veľvyslanectvo.

Na otvorenú kritiku ukrajinsko-ruského konfliktu veľvyslanectvo argumentovalo aplikovaním medzinárodného dokumentu spred štyroch rokov. "Autor pravdepodobne nemá potuchy o tom, že v súlade s minským „Komplexom opatrení“ na urovnanie ukrajinskej krízy z 12. februára 2015, ktorý je jediným medzinárodno-právnym dokumentom, určujúcim princípy urovnania ukrajinskej krízy, Ruská federácia nie je stranou tohto konfliktu," uviedlo veľvyslanectvo v liste.

V závere listu veľvyslanectvo vyjadrilo pomerne ostrým spôsobom znepokojenie nad Ondrejcsákovým ďalším pôsobením v tomto rezorte na poste tajomníka. "Buď pre svoju do neba volajúcu nekompetentnosť alebo v dôsledku zámerného skreslenia faktov pán štátny tajomník, využívajúc vlastné výmysly a domnienky, vyhlasuje Rusko a Európu za „nepriateľov“ a tak sa snaží poškodiť tradične priateľské vzťahy medzi národmi našich krajín. A toto je už naozaj nebezpečné. Domnievame sa, že kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne," uzavrelo list veľvyslanectvo.

Ondrejcsák hovorí o agresívnych reakciách

Na otvorený list ruského veľvyslanectva zareagoval aj samotný Ondrejcsák. Ten si myslí, že v demokratickej spoločnosti už nemôže nikto nikomu diktovať to, o čom má písať. Ilegálne anektovanie Krymu považuje za fakt. "To, že Krym bol ilegálne anektovaný a okupovaný a že došlo k ruským vojenským operáciám, sú fakty, ktoré uznávajú všetky členské štáty EÚ a NATO," uvádza tajomník ministerstva obrany.

Nová diplomatická slovná vojna:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Róbert Ondrejcsák)

Slová v otvorenom liste veľvyslanectva považuje za agresívne. "Ani takéto agresívne reakcie Veľvyslanectva Ruskej federácie, či kohokoľvek, ma neodradia od realistického pomenovávania situácie na základe faktov ani v budúcnosti," uzavrel stanovisko na sociálnej sieti Ondrejcsák.

Ministerstvo zareaguje, Lajčák nezostal ticho

Protestnú nótu dostalo aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Na sociálnej sieti sa vyjadrili, že ani tá nezostane bez odozvy.

Nová diplomatická slovná vojna:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR)

"Na nótu sa v diplomacii odpovedá nótou. V nej uvedieme naše poznámky k článku pána štátneho tajomníka a zároveň aj znepokojenie zo slovníka ruského veľvyslanectva, ktoré prekračuje rámec štandardnej diplomatickej komunikácie," uviedlo svoje stanovisko ministerstvo.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (4)
Miroslav Lajčák  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Ondrejcsáka sa zastal aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Ten odsúdil vyjadrenie veľvyslanectva. Vetou "kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne" podľa Lajčáka veľvyslanectvo prekročilo normy slušného správania. "Absolútne mu neprísluší hodnotiť, kto zastáva ústavnú funkciu v našej krajine a to bude aj súčasťou odpovede," zdôraznil.

Reakcia od opozície

Na udalosť zareagoval aj Jaroslav Naď za OĽaNO. "To, čo si dovolilo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR, to prekonalo všetky rámce na štandardnú diplomatickú prácu cudzieho štátu v akejkoľvek krajine. Je to nehorázne miešanie sa do vnútorných záležitostí SR a pre diplomatickú komunikáciu je to neprípustné. Reakcia vlády SR musí byť jasná. Vyzývame vládu SR na jasné stanovisko voči predstaviteľom ruskej diplomacie v SR. Keby slovenský diplomat toto napísal či povedal v Rusku, mal by presne 48 hodín na odchod z krajiny," uviedol Naď.
 
"Samozrejme, že Rusi nie sú vo svojej krajine, ktorá už dávno nie je demokratická, zvyknutí na kritiku. Ale to obdobie, kedy nás tu 23 rokov Moskva okupovala a prikazovala našim politikom to, čo majú a nemajú hovoriť, to obdobie je už preč a pevne verím, že už sa ani nevráti. Akokoľvek sa politici - trójske kone Ruska zo SNS, ĽSNS a niektorí aj v Smere snažia, aby tomu bolo inak." uzavrel tieňový minister obrany za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti.
 
Reakciami prispeli aj lídri strán Progresívne Slovensko (PS) a Spolu. “Naším cieľom je zmeniť spôsob vládnutia na Slovensku a vymeniť súčasnú vládu. Ale to neznamená, že budeme tolerovať neprijateľné vyjadrenia cudzích diplomatov o oficiálnych predstaviteľoch Slovenskej republiky,” zdoraznil predseda PS Ivan Štefunko.
 
“Žiaľ, táto drzosť je aj dôsledkom spochybňovania silného postavenia Slovenska v EÚ a v NATO zo strany súčasnej vládnej väčšiny,” povedal líder SPOLU Miroslav Beblavý. Dodal, že predseda parlamentu Andrej Danko by sa pri cestách na východ nemal klaňať predstaviteľom Kremľa. Ale pripomínať im, že Slovensko je už 26 rokov suverénna samostatná krajina. 
Viac o téme: VeľvyslanectvoRuskoUkrajinaRóbert Ondrejcsák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu