Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Konflikt na východe Ukrajiny: Strany sa navzájom obviňujú z porušenia prímeria

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Strany konfliktu na východe Ukrajiny sa v sobotu navzájom obvinili z porušenia tzv. jarného prímeria, ktoré na základe ich dohody začalo platiť od piatku polnoci miestneho času (štvrtok 23.00 h SEČ).

Agentúra UNIAN informovala, že proruské sily v sobotu najmenej dvakrát z mínometov ostreľovali pozície ukrajinskej armády, ktorá podnikla "adekvátnu reakciu". O narušení prímeria, ale zo strany ukrajinských bezpečnostných síl informovala v sobotu agentúra TASS, ktorá sa pritom odvolala na vyhlásenie predstaviteľa rezortu obrany v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR) Andreja Maročka. Terčom útoku z granátometov boli dve obce na území LĽR.

Jarné prímerie začalo platiť od polnoci miestneho času (štvrtok 23.00 h SEČ). Bolo výsledkom rokovaní kontaktnej skupiny pre urovnanie situácie v Donbase. Sprostredkovať prímerie pomohli aj zástupcovia Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Trilaterálna kontaktná skupina pre urovnanie konfliktu v Donbase sa skladá z predstaviteľov Ukrajiny, Ruska a OBSE. Vznikla v roku 2014 s cieľom prispieť k diplomatickému riešeniu konfliktu v Donbase.

Petro Porošenko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Mikhail Palinchak, Presidential Press Service via AP)

Porošenko: Ukrajina potrebuje vysokopresné raketové zbrane

Ukrajina potrebuje vysokopresné raketové zbrane schopné zasiahnuť ciele hlboko v tyle nepriateľa, uviedol v sobotu ukrajinský prezident Petro Porošenko v prejave k účastníkom regionálnej konferencie v meste Čerkasy. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

"Potrebujeme vysokopresné raketové zbrane s vyšším doletom, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele hlboko v tyle nepriateľa," uviedol. Dodal, že "nepriateľa to zastaví a našu obranu posilní". Vyhlásil tiež, že preňho osobne je "bezpečnosť Ukrajincov nadovšetko".  

Porošenko informoval, že symbolom zmeny by mal byť raketový program na Ukrajine, a zdôraznil nutnosť jeho rozvoja. Poznamenal súčasne, že najnovšie výdobytky ukrajinského zbrojného priemyslu budú čoskoro predstavené verejnosti. Spresnil, že "boli otestované a do výzbroje boli zavedené okrídlené protilodné strely Neptun" a vysokopresné raketové systémy Viľcha výrazne zvyšujú svoj akčný rádius.

Dodal, že pred Ukrajinou sa objavila možnosť rozvíjať svoj vlastný raketový program v súvislosti s tým, že "Rusko de facto zničilo Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) a USA ju legálne vypovedali".  Ukrajina týmto krokom bola podľa Porošenka tiež "zbavená istých povinností". "Nezväzujú nás žiadne obmedzenia, pokiaľ ide o dolet či silu rakiet," vyhlásil Porošenko. 

Viac o téme: PrímerieKonflikt UkrajinaKyjevDoneckPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu