Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kandidát SMK podporí Mistríka: Prekvapená reakcia Mosta-Híd, hovoria o kalkule

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Odstúpenie prezidentského kandidáta Strany maďarskej komunity (SMK) Józsefa Menyhárta vládna strana Most-Híd čakala, ale prekvapilo ju jeho rozhodnutie podporiť Róberta Mistríka. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

"Doteraz hovoril o tom, že kandiduje hlavne preto, aby maďarské témy a život Maďarov na Slovensku zviditeľnil a udržal vo verejnom priestore. Okrem toho, že sám Menyhárt ani raz nevystúpil v žiadnom slovenskom médiu, aby tak urobil, dnes podporil kandidáta, ktorý doteraz slovo o národnostných menšinách ani neutratil. Uvidíme, ako na tento politický kalkul zareagujú občania maďarskej národnosti, ktorí na svoju voľbu pred piatimi rokmi nespomínajú v najlepšom. Podporili Andreja Kisku, no ten, bohužiaľ, na nich veľmi rýchlo zabudol, a nielen vo svojich vystúpeniach," píše sa v reakcii strany Most-Híd.

Prezidentský kandidát Strany maďarskej komunity József Menyhárt sa v utorok 19. februára vzdal kandidatúry v prospech Róberta Mistríka. Uviedol to na tlačovej besede s tým, že Mistrík je najsilnejším demokratickým kandidátom. Zároveň vyzval všetkých sympatizantov SMK, aby Mistríka vo voľbách podporili.

József Menyhárt
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

"Chcem byť človekom činov," povedal Menyhárt s tým, že nechce, aby sa zopakovali prezidentské voľby z roku 2004, keď si v druhom kole museli voliči vyberať medzi Vladimírom Mečiarom a Ivanom Gašparovičom. Maďari podľa Menyhárta vždy stáli na strane demokratických kandidátov a taká voľba by mal byť dostupná aj v druhom kole týchto volieb. "Je aj mojou zodpovednosťou, aby som prispel k zmene," dodal. Mistrík je nezávislým prezidentským kandidátom s podporu strán Sloboda a Solidarita a SPOLU - občianska demokracia

Piate priame voľby prezidenta Slovenskej republiky sa uskutočnia o mesiac, prvé kolo je naplánované na 16. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, druhé kolo sa uskutoční o dva týždne, teda v sobotu 30. marca. Podľa údajov z predošlých volieb by voličské právo mohlo využiť približne 4,4 milióna voličov. Voliť môže každý občan SR, ktorý v deň volieb dosiahne minimálne vek 18 rokov a zdržiava sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa hlasovať poštou o budúcom prezidentovi nedá. O hlasy voličov sa uchádza po odstúpení Menyhárta 14 kandidátov. Ministerstvo vnútra začiatkom mesiaca informovalo, že s tlačou hlasovacích lístkov pre voľby prezidenta sa začne po 15. februári, to znamená že Menyhártovo meno zostane na hlasovacom lístku.

 

 

Viac o téme: SMKMost-HídJózsef Menyhárt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu