Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Kiska po premiére filmu o Danielovi Tupom: Dôvera v štát kríva, dorazil aj otec zavraždeného

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Koncom roka 2005 bola slovenská verejnosť zasiahnutá tragickým úmrtím študenta Daniela Tupého. Toho spolu s kamarátmi napadla na Tyršovom nábreží v Petržalke skupina niekoľkých ľudí. Tupý zahynul po niekoľkých bodných zraneniach. Prípad nie je dostatočne ani po rokoch vyšetrený a inšpiráciu z týchto udalostí si zobral aj nový film Ostrým nožom, na ktorého premiére sa zúčastnil aj prezident Andrej Kiska. Ten na to patrične zareagoval.

Kiska neskrýval sklamanie v rámci dôvery k štátnym orgánom. "Potrebujeme vrátiť dôveru ľudí v náš štát, spravodlivosť. Niektorí ľudia už túto dôveru asi nezískajú nikdy," prehlásil prezident. Hovorí o tom, že aj film a celkový príbeh poukázal na aroganciu štátnej moci a jej zneužívanie. "Čo všetko sa udialo, aby sa zabránilo vyšetreniu vraždy, je čosi strašné," uzavrel Kiska.

Andrej Kiska po premiére filmu Ostrým nožom

Neupadá do skepsy, no zdvíha varovný prst

Kiska napriek tomu, že prípad sa už ťahá po súdoch dlhé roky a neustále sa vyšetruje, verí, že sa veci v rámci vyšetrenia tohto prípadu uberú správnym smerom. "Verím, že sa veci pohnú nielen v tomto prípade, ale aj v prípade vraždy Jana Kuciaka správnym smerom, a že budeme mať výsledky a že začneme vracať dôveru ľudí v štát," uviedol Kiska.

Varoval ale pred rastúcim extrémizmom. "Ak túto dôveru ľuďom nevrátime, extrémizmus nám bude rásť. Každého človeka by som chcel poprosiť, aby sme to nedovolili," nechal sa počuť Kiska s tým, že pri rozhovore s otcom Daniela Tupého sa zhodli, že sa boja o krajinu ako takú.

Otec Daniela Tupého po premiére filmu Ostrým nožom

Film, ktorý sa až strašidelne podobá na realitu

Otec Daniela Tupého, ktorý sa tiež zúčastnil premiéry, zhrnul, že tvorcovia filmu vystihli atmosféru, ktorá na Slovensku je. "Ide o dielo, ktoré celkom verne zobrazuje skutočnosť, ktorá u nás v spoločnosti je," priblížil Daniel Tupý starší.

Dnešný stav popísal ako ešte horší, než bol v roku 2005. "Tá situácia, ktorá je dnes, je ešte horšia, ako bola vtedy a tento film poukazuje na realitu aká panuje na polícii a v súdnictve," uzavrel Tupý v rámci prirovnania k tragickej udalosti vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Okrem prezidenta Andreja Kisku a otca Daniela Tupého sa na premiére ešte zúčastnila kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová, aktivistka Zuzana Wienk, Karolína Farská z iniciatívy Za slušné Slovensko, spisovateľ Michal Hvorecký či emeritný arcibiskup Róbert Bezák.

Viac o téme: Andrej KiskaOstrým nožom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu