Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lubyová pre kauzu stimulov odvolala generálneho riaditeľa sekcie vedy a techniky

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Pri hodnotení projektov na prideľovanie stimulov pre výskum a vývoj zlyhala jedna konkrétna osoba. Povedala to na dnešnom brífingu ministerka školstva Martina Lubyová.

„Vyzvali sme ju, aby to vysvetlila. Nechce však, aby sme zverejnili meno. Podáme trestné oznámenie, aby sa preverilo hodnotenie, v ktorom nesedeli body, či nedošlo k nekalému konaniu," povedala šéfka rezortu školstva.

Predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veronika Remišová na dnešnej tlačovej besede upozornila, že pri hodnotení projektu firmy NaviDate, hodnotiteľ pridelil projektu body za všetky hodnotené parametre v štyroch tabuľkách. Správne ich sčítal a pridelil 84 bodov. „Ale na prvej strane hodnotenia niekto pri všetkých štyroch skupinách kritérií zvýšil počet bodov a celkový súčet bodov tak zvýšil na 94. Som presvedčená, že nemôže ísť o preklep, pretože tých preklepov by muselo byť veľmi veľa. Ide o zjavný podvod. S 94 bodmi bol projekt tesne nad čiarou a od štátu dostal vyše 700-tisíc eur. Ak by nebol počet bodov v hodnotení zmenený, projekt tejto firmy by skončil v celkovom hodnotení výrazne nižšie a nedostal by štátnu dotáciu," uviedla Remišová. Podľa nej je pridávanie bodov, ktoré priamo ovplyvnilo konečné poradie projektov, najhrubším porušením zákona.

Remišová vyzvala premiéra Petra Pellegriniho, aby ministerku školstva odvolal. „Nie je predsa možné, aby sme vo vláde mali ministerku, ktorá sa viac ako mesiac snaží tieto praktiky ospravedlňovať a zavádza občanov Slovenska. Ľudia na Slovensku nepracujú a neodvádzajú dane do štátnej kasy, aby potom ich milióny pani ministerka rozdala pochybným firmám. Pán premiér, ďalšie zotrvanie ministerky školstva na jej poste je facka právnemu štátu a výsmech občanom Slovenska," vysvetlila svoju výzvu opozičná poslankyňa.

Podľa Lubyovej ide o politickú kampaň na zdiskreditovanie stimulov. „Poslankyňa Remišová opakovane šíri nepravdivé informácie. Musím sa ohlásiť, ak niekto tvrdí že ja kradnem, pán Danko (predseda NR SR a SNS Andrej Danko) kradne a SNS kradne. Nenastúpila som do tejto funkcie, aby som stratila svoje dobré meno," uviedla na brífingu a dodala, že sa dôrazne ohradzuje proti tomu, aby boli napádaní a škandalizovaní, lebo si dovolili dať vedcom peniaze.

„Peniaze dostali aj takí, ktorí ma chceli odvolať z funkcie. Kebyže to ja alebo SNS berieme politicky, stimuly nedostanú. Som rada, že aj človek s iným politickým názorom dostal stimuly na vedu," povedala Lubyová na margo toho, že stimuly získal aj Neuroimunologický ústav Slovenskej akadémie vied.

Ministerka školstva Martina Lubyová pridelila vlani v decembri minulého roka 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Začiatkom januára upozornil poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Branislav Gröhling, že stimuly dostali aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. Poukázal aj na to, že niektoré firmy, ktoré stimuly získali, neboli zapísané v Registri partnerov verejného sektora. Podľa Lubyovej sa tieto spoločnosti do registra dodatočne zaregistrovali.

Odvolala generálneho riaditeľa sekcie vedy a techniky

Ministerka školstva Martina Lubyová dnes pre kauzu stimulov odvolala generálneho riaditeľa sekcie vedy a techniky ministerstva školstva Mareka Hajduka. Potvrdil to odbor komunikácie a protokolu rezortu. Lubyová na dnešnom brífingu informovala médiá, že pri hodnotení projektov zlyhala jedna konkrétna osoba.

Viac o téme: ZlyhanieMartina LubyováPrideľovanie stimulov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu