Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Polícia eviduje sťažnosť exposlankyne Smeru Roškovej: Prípravné konanie pokračuje

Exposlankyňa za Smer-SD Ľubica Rošková.
Exposlankyňa za Smer-SD Ľubica Rošková. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Polícia eviduje sťažnosť exposlankyne Smeru-SD Ľubice Roškovej voči obvineniu. Spolu s dvoma ďalšími osobami čelí obvineniu zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a prečinu subvenčného podvodu.

"Vyšetrovateľ sťažnosť voči uzneseniu samozrejme eviduje, no nakoľko sa jedná o trestnú vec, ktorá sa nachádza v štádiu prípravného konania, bližšie informácie nie je možné poskytnúť," ozrejmil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Doplnil, že dve právnické a jednu fyzickú osobu obvinil v decembri vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky.

Roškovej firma Agro Porúbka mala podľa medializovaných informácií poberať agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Na základe podozrení v médiách skontrolovala Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti a identifikovala konkrétne plochy. Pri analýze zistila, že Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) zlyhal pri aktualizácii plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

Pri kontrole sa ukázalo, že spomínaná firma žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska. Trestné oznámenie na generálnu prokuratúru podalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a PPA. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vydal Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) pokyn na vyšetrenie prípadu poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka v apríli minulého roka.

Viac o téme: PodvodySťažnosťĽubica Rošková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu