Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pellegrini sa postavil ku Gašparovej lustrácii Kuciaka alibisticky: Nemám dôkazy, neviem komu veriť

(Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini sa v utorok stretol so šéfmi bezpečnostných zložiek kvôli bývalému šéfovi polície Tiborovi Gašparovi. Ten, podľa medializovaných informácií, mal dať príkaz na lustrovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Po skončení stretnutia premiér predstúpil pred médiá s vyhlásením.

Premiér vo svojom vyhlásení nekometoval stretnutie s ministerkou vnútra Denisou Sakovou, s policajným prezidentom Milanom Lučanským a s riaditeľom Slovenskej informačnej služby Antonom Šafárikom. Vo svojom vyhlásení skritizoval médiá, úniky z vyšetrovacieho spisu a aj prezidenta Andreja Kisku. Priestor na otázky novinárov nedal a po vzore svojho predchodcu Roberta Fica, odišiel. 

Dnes na tlačovej konferencii, ktorá sa týkala zdravotníctva, však už na otázky novinárov reagoval. "Včerajšie stretnutie s bezpečnostnými zložkami nebolo o pánovi Gašparovi a všeobecné," povedal Pellegrini. Zopakoval včerajšie stanovisko a opäť kritizoval úniky zo spisu a médiá. "Určite nechcem zametať veci pod koberec. Moje včerajšie vyhlásenie slúžilo k tomu, aby sme s informáciami narábali opatrne," dodal. 

"Nemôžte teraz odo mňa čakať, že ja vyrieknem súd. Máme tu prokurátora a vyšetrovateľov. Nech si predvolajú Gašpara a pána, ktorý lustroval Jána Kuciaka," povedal premiér s tým, že nech rozhodnú, kto má pravdu. Gašpar toitž tvrdí, že on nikdy taký príkaz nevydal.

Na otázku, či by mal byť Gašpar aj naďalej poradcom povedal, že je to na ministerke Sakovej. "Ak sa však potvrdí, že je osoba, ktorá nejakým spôsobom porušila zákon, tak ministerka bude musieť prijať personálne opatrenia," dodal premiér.  

Ministerka vnútra Denisa Saková avizovala, že stanovisko ku Gašparovi poskytne dnes poobede.

Ku Glváčovi sa vyjadrovať nechcel

Podpredseda parlamentu Martin Glváč aj naďalej tvrdí, že so Zsuzsovou si dopisoval prostredníctvom tretích osôb a jeho komunikácia bola koordinovaná. Podľa zverejnených prepisov však obvinenú z objednávky vraždy Kuciaka poznal až veľmi dobre. Gratuloval jej k meninám, posielal svoje fotky a dokonca poznal aj jej dcéru. 

Pellegrini sa k nemu vyjadrovať nechcel. "Zachytil som len jeho komunikáciu s médiami. Nemám prečo neveriť mu. Pán Gl´vač určite nevedel, že komunikoval s osobou, ktorú neskôr obvinia z vraždy," povedal Pellegrini. 

 

Viac o téme: Peter PellegriniTibor Gašpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu