Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Anton Hrnko: Predstavitelia brannobezpečnostných výborov V4 sa dohodli na spolupráci

Na fotke zľava za Poslaneckú snemovňu Českej republiky predseda Výboru pre bezpečnosť Radek Koten, za Národnú radu SR predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko.
Na fotke zľava za Poslaneckú snemovňu Českej republiky predseda Výboru pre bezpečnosť Radek Koten, za Národnú radu SR predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko. (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Predstavitelia výborov pre obranu a bezpečnosť krajín V4 sa zaviazali k bližšej spolupráci. Jednou z hlavných tém ich rokovania v Bratislave boli priority slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Povedal to predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) po stredajšom stretnutí predstaviteľov brannobezpečnostných výborov krajín V4. "Konštatovali sme mimoriadnu unikátnosť neformálneho združenia krajín V4 v rámci NATO a ďalších organizácií, ktorá nám umožňuje, aby sme lepšie a hlasnejšie presadzovali svoje záujmy v rámci zoskupení, v ktorých sa nachádzame," ozrejmil Hrnko.

Doplnil, že v rámci diskusie identifikovali mnohé problémy, ktorými by sa mala OBSE zaoberať aj v rámci priorít slovenského predsedníctva. Podľa Hrnkových slov partneri V4 súhlasili so zameraním slovenského predsedníctva v organizácii na problematiku situácie na východe Ukrajiny. Hrnko uviedol, že sa zhodli na potrebe riešenia napríklad migrácie, ale aj terorizmu či medzinárodnej kriminality.

Doplnil, že riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Ladislav Csémi informoval partnerov na rokovaní o tom, ako Slovensko vidí problém ilegálnej migrácie, výzvy a riziká, ale aj o možných riešeniach. "Vo všetkých hlavných otázkach, ktoré sme prerokovali, bola vysoká zhoda medzi našimi výbormi. Zistili sme, že krajiny V4 skutočne pristupujú k týmto veciam podobným spôsobom," povedal Hrnko.

Do rokovania zaradili aj otázku vo veci aplikácie smernice o zbraniach a strelive. Česká republika podľa Hrnkových slov informovala, že má vypracovaný vhodný návrh zákona, ktorým ju chcú aplikovať do zákonodarstva. "My sa určite detailne pozrieme na ich zámer a zistíme, akým spôsobom by sme ho mohli poprípade použiť v našom zákonodarstve, pretože smernicu skôr či neskôr aplikovať musíme," doplnil. Hlavný problém smernice vidí v tom, že hoci má zamedziť ilegálnemu obchodu so zbraňami, obmedzuje aj legálnu držbu zbrane. Tie sa podľa neho na teroristické útoky nepoužívajú.

Na rokovaní sa zúčastnil okrem Hrnka aj podpredseda Výboru pre obranu a vynucovanie práva z Maďarska Simon Miklós, predseda Výboru pre bezpečnosť z Čiech Radek Koten, predseda Výboru pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť Pavel Fischer, predseda Výboru pre národnú bezpečnosť z Poľska Michal Jach a tiež poľský predseda Výboru pre národnú obranu Jaroslaw Rusiecki.​

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitosti SR Lukáš Parízek vo svojej kapacite osobitného predstaviteľa pre slovenské predsedníctvo v OBSE prítomným poslancom predstavil ciele a priority slovenského predsedníctva OBSE počas roka 2019. Poukázal na podľa neho v súčasnosti veľmi krehké bezpečnostné prostredie v Európe a zdôraznil regionálnu prepojenosť v otázkach bezpečnosti. 

"Svet sa stáva menším. Konflikt v jednej časti OBSE dnes dokáže ovplyvniť dianie v celom regióne. Situácia na Ukrajine denne dokazuje, že zásadná kríza môže vzniknúť kedykoľvek a kdekoľvek. Bezpečnosť nás všetkých nie je samozrejmá. Je našou povinnosťou predchádzať konfliktom a riešiť tie, ktoré už vypukli," povedal.

Snahou musí podľa neho byť limitovanie negatívnych dosahov politických a vojenských sporov na civilné obyvateľstvo v týchto oblastiach. Počas otvorenej diskusie so zástupcami parlamentov krajín V4 Parízek upriamil pozornosť na pretrvávajúce konflikty v rámci OBSE. Spoločne zdôraznili potrebu akútneho riešenia krízy na Ukrajine, ktorá sa dotýka všetkých krajín V4. Diskusie sa venovali aj možnostiam riešenia konfliktov v oblasti Náhorného Karabachu, v Podnestersku, ako aj v Gruzínsku.

Viac o téme: StretnutieSpoluprácaV4Anton Hrnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu