Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z Malty sa prišli inšpirovať na Slovensko. Pretože doma chcú spraviť presne to isté

Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos.
Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Slovensko sa postupne dostáva na enviromentálnu mapu Európy. Naposledy vďaka svojmu zámeru zálohovať PET fľaše a plechovky. Štúdia ministerstva životného prostredia, ktorú dal vypracovať minister László Sólymos, vzbudila pozornosť aj v zahraničí. A nielen štátnych úradníkov. Naposledy sa ňou prišli inšpirovať zástupcovia podnikateľov z Malty. Teda krajiny, ktorá chce rovnako ako Slovensko zaviesť zálohovanie.

„Na základe mojich desaťročných skúseností môžem povedať, že slovenská štúdia je rozsiahla, nezaujatá a predostiera veľmi realistický scenár," uviedol Joe Attard, CEO Green MT/ WEEE Malta. Zároveň dodal, že na Malte plánujú zaviesť zálohovanie v roku 2020 a zvažujú požiadať analytikov z ministerstva životného prostredia o spoluprácu. Záujem o spoluprácu pri podobnej analýze prejavila aj Česká republika, Poľsko či Maďarsko.

„Pri ochrane životného prostredia máme čo dobiehať, ale konečne sa Slovensku darí byť aj aktívny. A minimálne v našom regióne sa v oblasti boja proti plastom stávame lídrami,“ vyhlásil László Sólymos, minister životného prostredia.

Slovensko avizovalo zámer zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek minulý rok. Samotný zákon už je v legislatívnom procese. Zálohovanie by tak mohlo byť na Slovensku plne zavedené od roku 2022. Podľa skúseností z iných krajín sa tak podarí viac ako 90 % plastových fliaš dostať späť do recyklačných zariadení. 

 

Viac o téme: László Sólymos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu