Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matovičovci navrhujú novelu zákona: Chcú obmedziť reklamu na alkoholické nápoje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Obmedziť reklamu na alkoholické nápoje na Slovensku navrhujú poslanci Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Preto na blížiacu sa schôdzu parlamentu predkladajú návrh novely zákona o reklame.

Matovičovci pripomínajú v dôvodovej správe k návrhu, že na celom svete sa zvyšuje pitie alkoholu a nie je tomu inak ani na Slovensku, kde bagatelizáciu konzumu alkoholu podporuje aj kultúrna tradícia našej spoločnosti. Podľa OĽaNO sme vysoko tolerantní k zneužívaniu alkoholu, k čomu prispievajú aj masovokomunikačné prostriedky a reklama. "Pritom rozsah dopadu dôsledkov konzumu alkoholu z hľadiska spoločenského, zdravotného, pracovného, psychologického a ekonomického je pre našu spoločnosť stále najrozsiahlejší, vysoké percento úmrtí na následky nadmerného pitia a alkoholizmu, náklady na liečenia pacientov od závislostí od alkoholu, na ktoré dopláca každý občan Slovenska prostredníctvom daní," uviedli.

Podľa hnutia OĽaNO medzi systémové riešenia tohto celospoločenského problému patrí aj legislatívne obmedzenie reklamy na alkoholické nápoje. "Slovensko má v reklame na alkohol spomedzi rozvinutých krajín jednu z najvoľnejších legislatív na svete. V strednej Európe je porovnateľná jedine s Českou republikou, aj tu sa však v súčasnosti hovorí o jej sprísnení. Viaceré krajiny ako Rakúsko, Švajčiarsko, Bulharsko, Lotyšsko či Švédsko majú úplný zákaz propagácie destilátov v televízii a rozhlase," uviedli predkladatelia.

Predkladatelia uviedli, že pod vplyvom alkoholu je neustále páchaný najväčší počet priestupkov a trestných činov v porovnaní s inými psychoaktívnymi látkami. "Každé šieste predčasné úmrtie Slovákov má na svedomí alkohol. Vyplýva to z dvadsaťročného výskumu Univerzity Komenského. Vedecká práca ukázala aj to, že vinou alkoholu umierajú najmä slovenskí muži. Lekári vyhodnotili 14 161 pitiev, ktoré robili v Ústave súdneho lekárstva v Martine v roku 2015," priblížili.

Alkohol je najrozšírenejšou drogou i medzi deťmi a mládežou. Každoročne narastá percento detí, ktoré majú problém s alkoholom. "Podľa výsledku prieskumu ESPAD medzi 15-16 ročnými študentmi až 36 percent chlapcov a 20 percent dievčat uviedlo opitosť jeden a viackrát počas jedného mesiaca," dodali poslanci s tým, že detské oddelenia nemocníc upozorňujú, že každoročne pribúdajú detí, ktoré im privezú veľmi opité.

Viac o téme: AlkoholZákon o reklameOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu