Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vyhostenie slovenského diplomata z Ruska je nepriateľský akt voči Slovensku, tvrdí SaS

Martin Klus
Martin Klus (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje vyhostenie slovenského diplomata zo slovenského zastupiteľstva v Moskve za ďalší nepriateľský akt voči Slovensku. Uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú poskytol hovorca SaS Róbert Buček.

„Zatiaľ čo vyhostenie ruského diplomata zo Slovenska bolo zdôvodnené jeho výzvednými aktivitami voči záujmom Slovenskej republiky a NATO, príčinou vyhostenia slovenského diplomata je len ruská odveta. V tejto súvislosti opäť vyzývame vládu, aby bezodkladne podnikla kroky na zníženie počtu pracovníkov ruskej ambasády na úroveň kopírujúcu počet diplomatov Slovenskej republiky pôsobiacich v Ruskej federácii,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.

Liberáli zároveň opätovne vyzývajú aj ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka, aby v mene vlády predložil do parlamentu bezpečnostnú a obrannú stratégiu Slovenskej republiky. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí nebude komentovať informácie o vyhostení slovenského diplomata z Ruskej federácie. Uviedol to tlačový odbor rezortu. O vyhostení diplomata informoval Denník N s odvolaním sa na ruský portál Meduza. Podľa denníka Rusko vyhlásilo nášho vojenského diplomata za nežiaducu osobu. "Urobilo tak v reakcii na nedávne vyhostenie ruského diplomata na Slovensku pre podozrenia zo špionáže," informoval denník.

Premiér Peter Pellegrini minulý týždeň informoval, že na základe informácií Vojenského spravodajstva Slovensko 22. novembra vyhostilo diplomatického pracovníka úradu pridelenca obrany Veľvyslanectva Ruskej federácie. Tento pracovník bol vyhlásený za personu non grata. "Vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO a jeho konanie ako diplomatického pracovníka bolo v rozpore s Viedenským dohovorom a jeho ďalšie pôsobenie na území bolo nežiaduce," povedal premiér.

Viac o téme: RuskoSlovenskoSaSVyhostenie diplomata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu