Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Buď sa dodávateľ stavby tunela Višňové spamätá, alebo zmluvu vypovieme, hovorí Pellegrini

Premiér sa bol dnes pozrieť na stavbe tunela Višňové.
Premiér sa bol dnes pozrieť na stavbe tunela Višňové. (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

ŽILINA - Buď sa dodávateľ stavby pri výstavbe tunela Višňové na úseku D1 Lietavská Lúčka - Dubná skala spamätá a dobehne zameškané, alebo ho zmierni, alebo SR vypovie zmluvu a bude hľadať v špeciálnom režime náhradu.

„Veľmi otvorene som povedal zástupcovi talianskej spoločnosti, že ak túto stavbu nedokážu realizovať, tak nech si zbalia kufre a z tejto stavby odídu. My im zaplatíme to, čo doteraz na tejto stavbe urobili,“ uviedol pre médiá premiér Peter Pellegrini na mimoriadnom kontrolnom dni stavby. Podľa jeho slov prišli bez ohlásenia, aby mohli vidieť reálne pracovné nasadenie. „Mali sme možnosť vidieť, že na tej stavbe nie že sa pracuje poriadne, ale potuluje sa tu niekoľko ľudí namiesto toho, aby tu boli stovky ľudí, aby dobehli zameškané a využili dobré počasie. Aktivita na stavbe je minimálna. Vyjadril som veľkú nespokojnosť. Stavba je vo veľkom omeškaní, už dnes vieme, že nebudú splnené míľniky, ktoré vyplývajú zo zmluvy,“ skonštatoval premiér.

Podľa jeho slov už nemôžu ďalej čakať. „Pohár trpezlivosti pretiekol, myslím, že do konca decembra budeme vedieť, či bol alebo nebol splnený ďalší míľnik. Najneskôr vo februári musíme vedieť, ako ďalej, kedy podnikneme príslušné kroky,“ dodal. Pellegrini zdôraznil, že SR nebude môcť už postupovať štandardne a „čakať päť rokov, kým vyberieme nejakého nástupcu“. Podľa jeho slov je za transparentné riešenie a už dnes konzultujú možnosti aj s Bruselom. „A pomedzi to nech sa s nami títo páni (zhotoviteľ stavby – pozn. red.) súdia koľko chcú, štát sa bude brániť všetkými prostriedkami, ktoré má,“ dodal premiér.

Minister dopravy Árpád Érsek viackrát vyzval zhotoviteľa na zintenzívnenie prác. „Aj napriek všetkým našim krokom, ktoré sme urobili v snahe pomôcť zhotoviteľovi pri výstavbe, nevidíme reálny posun a situáciu už treba zásadným spôsobom vyriešiť,“ povedal Érsek. Aby sa podobná situácia na stavbách infraštruktúry neopakovala, pristúpila NDS k multikriteriálnemu výberu zhotoviteľov. Víťazom už nebude ten, kto ponúkne najnižšiu cenu, ale najvyššiu kvalitu stavby za adekvátnu sumu.

Tieňový minister dopravy OĽANO Ján Marosz pripomenul, že problémy na stavbe sú prakticky od začiatku razenia tunela. „Árpád Érsek je vo funkcii už viac ako dva roky. Aj preto mal mať už dávno pripravené záložné plány. S predsedom vlády ich predstavili až dnes. Avizovali, že ak sa práce nerozbehnú, čo sa podľa našich informácií nestane, vláda začne hľadať novú firmu, ktorá projekt dokončí. Ak sa tak stane, bude to jeden z najväčších škandálov bývalého ministra Jána Počiatka zo Smeru. Ten namiesto najlacnejšej ponuky skúsených dodávateľov - spoločností Skanska a Strabag - dopustil množstvo obštrukcií, aby zákazku dostala firma Dúha pána Miroslava Remetu,“ reagoval Marosz.

Úsek D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala v dĺžke 13,5 km, z toho tunel Višňové bude dlhý 7,5 km, je vo výstavbe od leta 2014. Zhotoviteľ taliansko-slovenské združenie spoločností Salini Impregilo a Dúha, a. s., sa ho zaviazal vybudovať za zmluvnú cenu 409,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (491,8 mil. eur vrátane DPH) pôvodne do konca roka 2019.

Viac o téme: TunelD1Peter PellegriniVišňové
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu