Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výbor neschválil rozpočet pre zdravotníctvo: Problémom je prerozdeľovanie financií poisťovniam

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Výbor NR SR pre zdravotníctvo neschválil návrh rozpočtu pre zdravotníctvo. Keďže hlasovanie bolo vyrovnané, výbor neprijal uznesenie. Informoval tom predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník.

Marek Krajčí z hnutia OĽaNO, ktorý za rozpočet nehlasoval, uviedol, že rozpočet pre zdravotníctvo je postavený reštrikčne, tak, aby zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) dostal peniaze, ktoré tam v budúcom roku nebudú. Cieľom návrhu podľa neho bolo, aby súkromné zdravotné poisťovne svoje prebytky nevykazovali ako zisk, ale boli nútené za ne nakupovať zdravotnú starostlivosť v budúcom roku. "Budúci rok bude mať VšZP s takto nastaveným rozpočtom vážne problémy," dodal.

Podľa poslanca strany Smer - SD Juraja Blanára dôvodom výsledku hlasovania bol chýbajúci koaličný poslanec. Návrh podľa neho spĺňa všetky požiadavky, ktoré si predsavzali, splnenie platového automatu pre lekárov, taktiež navýšenie pre zdravotné sestry a ostatných zdravotných pracovníkov. Rastú aj kapitálové výdavky pre nemocnice v sume 100 miliónov eur, pripomenul Blanár. Podľa neho je na ministerstve zdravotníctva ďalších 50 miliónov eur, ktoré je možné uvoľniť. "Myslím si, že je neuspokojivé prerozdeľovanie medzi jednotlivými zdravotnými poisťovňami," povedal. Podľa Blanára VšZP trpí, lebo nie sú vyrovnané príjmy s výdavkami. Túto tému by chcel preto otvoriť.

Členovia výboru neschválili ani vládny návrh zákona o štátnom rozpočte a návrh rozpočtu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Schválili uznesenie k vládnemu návrhu zákona o zdravotných poisťovniach. Doterajší zákon o poisťovniach podľa Zelníka počíta so sadzbou štyri percentá za poistencov štátu, z návrhu zákona boli tieto percentá vypustené, avšak pozmeňujúcim návrhom výbor sadzbu štyri percentá za poistencov štátu vrátil späť. O návrhoch bude ďalej rokovať parlament.

Viac o téme: RozpočetZdravotníctvoJuraj BlanárMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu