Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koniec úplatkom, tajnostiam a pochybným dôkazom! Slovensko zaplavia kamery, všetko bude na videu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: MVSR)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR vyhlásilo verejné obstarávanie na dodávku kamerových systémov pre policajtov. Informovala o tom ministerka vnútra Denisa Saková na sociálnej sieti i samotný rezort. Z vestníka Úradu pre verejné obstarávanie vyplýva, že celková odhadovaná hodnota nákupu je viac ako 99,5 milióna eur bez DPH. Podľa polície sa ľudia správajú kultivovanejšie, pokiaľ vedia, že policajti majú kameru.

Po veľmi dôkladnej príprave vyhlásilo ministerstvo vnútra v uplynulých dňoch verejné obstarávanie na dodávku kamerových systémov určených pre monitoring policajných zložiek, ochranu budov a  verejných priestorov. Odevné kamery majú slúžiť predovšetkým na záznam práce policajtov.

Zákazka za takmer 100 miliónov eur

Predmetom zákazky v predpokladanej hodnote 99,5 miliónov eur, o konečnej cene ktorej sa rozhodne na elektronickom trhovisku, je dodávka kamier, záznamovej techniky, rôzneho typu podporných zariadení či kabeláže. „Súťažné podklady prešli opakovanou kontrolou Úradu pre verejné obstarávanie SR s cieľom predísť akejkoľvek diskriminácii uchádzačov a prieťahom v obstarávaní, ozrejmila Saková.

Ministerstvo vnútra vyhlásilo verejné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MVSR)

Odevné kamery majú slúžiť predovšetkým na monitorovanie a záznam práce policajtov. Ministerstvo vnútra plánuje uzavrieť rámcovú dohodu s viacerými uchádzačmi, pričom záujemcovia môžu svoje ponuky posielať do 9. januára 2019. Keďže sa chce rezort uchádzať o prefinancovanie tejto investície zo štrukturálnych fondov, pripravuje aj štúdiu uskutočniteľnosti implementácie projektu. 

S kamerami sa ľudia správajú kultivovanejšie

Zákazka zahŕňa aj všetky súvisiace licencie a služby zabezpečenia štvorročnej servisnej podpory dodávaných zariadení. V sume má byť zarátaná aj konfigurácia a inštalácia technických zariadení. Ministerstvo zároveň žiada obstarávateľa o ocenenie služieb technického špecialistu. Kamery musia spĺňať náročné podmienky, nielen na technické prevedenie, ale aj na prenos videí a ich centrálne ukladanie. 

Ministerstvo vnútra vyhlásilo verejné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MVSR)

„Záznamové zariadenia budú slúžiť predovšetkým na monitorovanie a záznam služobných činností policajtov v kontakte s verejnosťou – najmä využívania policajných oprávnení počas služobných zákrokov. Budú však dôležité tiež na ochranu policajtov, keďže bývajú kritizovaní nielen pre formu zákrokov, ale napríklad aj pre nečinnosť,“ uviedol rezort v súvislosti s odevnými kamerami.

Ministerstvo vnútra vyhlásilo verejné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MVSR)

Skúsenosti polície podľa ministerstva potvrdzujú, že keď sú si ľudia pri zákrokoch polície vedomí, že aj ich snímajú kamery, správajú sa kultivovanejšie ako v prípadoch, keď sa zásahy nezaznamenávajú. Rezort vnútra informoval, že v tejto súvislosti sa už dávnejšie vykonávali testy v teréne. Požiadavky polície sa mali optimalizovať tak, aby bol projekt prevádzkovateľný. Vysvetlil, že výsledky testov boli potrebné práve na prípravu verejného obstarávania.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraPolícia Verejné obstarávanieKamerové systémy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu