Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Boris Kollár je vydierateľný: Potrebuje imunitu ako Fico, povedal Hlina

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Nočné hlasovanie parlamentu o zmene Ústavy SR, ktorá mala priniesť novú podobu voľby ústavných sudcov, bolo škandalózne. Ukázalo sa, že šéf Sme rodina Boris Kollár je vydierateľný a potrebuje imunitu rovnako ako líder Smeru-SD Robert Fico. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina.

"Marian Kotleba (ĽSNS) jasne vyslal signál, že ak ho nechajú rozdávať poukážky a nebudú ho volať fašista, môžu s ním rátať. Potvrdilo sa tiež, že Kollár je vydierateľný, až fyzicky je na ňom vidieť strach. Otázka je, aký je ten pakt Fico - Kollár. Je to pakt o vzájomnej imunite. Jeden aj druhý ju potrebujú," povedal Hlina.

Podľa jeho slov Kollár a jeho hnutie Sme rodina najskôr pristúpili na vytvorenie zákonného predpokladu, aby sa Fico dostal na ústavný súd a predsedal mu. "Mal sa na to vytvoriť predpoklad a len preto, že zabudli, že kotlebovcov nemôžu volať fašisti, to neprešlo. Pokračovať to malo v tom, že vo voľbe ústavných sudcov Kollár splní, k čomu sa zaviazal, a Fico by získal ústavnú väčšinu," myslí si Hlina.

Aj preto sa domnieva, že Kollár nepredstavuje len reputačné riziko pre Slovensko, ale aj bezpečnostné. "To, že sa s ním neviem dohodnúť, mi už nevyčítajte. Budem to brať osobne," varoval Hlina. Na otázku, čím je Kollár vydierateľný, Hlina naznačil, že svojou minulosťou. "Každý máme nejaký životný príbeh. Boris Kollár dobre vie, prečo má problém, a to, že v utorok (23. 10.) dopadlo hlasovanie tak, ako dopadlo, tak on vie, prečo to musel urobiť," odkázal.

Na margo skutočnosti, že klub Sme rodina zmenu ústavy ako celok nepodporil, Hlina poznamenal, že to ani nebolo dôležité. "Predtým podporili pozmeňujúci návrh, ktorý však neprešiel pre chýbajúce hlasy ĽSNS. Béla Bugár (Most-Híd) zbadal, že je to celé zle a nemá už zmysel o tom hlasovať," dodal Hlina. Kollár na šéfa KDH reagoval stručne. "Názory pána Hlinu ma nezaujímajú a nepoznám nikoho, koho by zaujímali," povedal.

Sudcovia Ústavného súdu SR sa budú voliť tak ako doteraz. V pléne NR SR totiž v utorok neprešla novela Ústavy SR, ktorá mala do tohto procesu zaviesť niekoľko noviniek. Za zmenu najvyššieho zákona štátu zahlasovalo len 55 poslancov zo Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd. Viacero koaličných poslancov sa zdržalo, nepridala sa ani opozícia. Neúspešné výsledné hlasovanie bolo spôsobené tým, že poslanci ani na druhý pokus napriek snahe neopravili zmenu účinnosti prechodných ustanovení. Podporilo ich len 81 poslancov, minimom bolo 90.

Ešte predtým sa však počítalo s tým, že ústava sa napokon bude meniť. V pléne totiž prešiel aj s podporou Sme rodina a ĽSNS 98 hlasmi dôležitý pozmeňujúci návrh Róberta Madeja (Smer-SD). Ten spočíval v tom, že ak kandidát na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR získa od poslancov aspoň 90 hlasov, stane sa ústavným sudcom automaticky a do rúk prezidenta len zloží sľub. Naopak, ak by sa takýmto spôsobom neobsadili všetky voľné miesta na ústavnom súde, v druhom kole sa malo pristúpiť k voľbe kandidátov nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých poslancov, po dvojici na každý voľný post, z ktorých mal prezident vybrať sudcov.

Už vo februári 2019 sa končí funkčné obdobie deviatim z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Úlohou poslancov tak bude zvoliť 18 kandidátov, z ktorých si hlava štátu vyberie deviatich sudcov na 12-ročné funkčné obdobie. Na zvolenie kandidáta bude stačiť nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov.

Viac o téme: KDHAlojz HlinaBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu