Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNA SPRÁVA Chemický poplach v parlamente: Útok na poslancov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslancom parlamentu doručili kontaminované zásielky. Išlo o viac ako 70 listov s podozrivou látkou, ktorá vykazovala mierne dráždivé účinky.

"Na adresy poslancov NR SR naprieč politickým spektrom boli doručené kontaminované zásielky. Na základe kontroly listových zásielok pracovníčky Kancelárie NR SR zachytili viac ako 70 listov s podozrivou látkou, ktorá vykazovala mierne dráždivé účinky. Všetky zásielky boli zachytené a v rámci postupov ich Kancelária NR SR postúpila policajným a záchranným zložkám. Priestory boli okamžite dekontaminované. „Aj tento prípad ukazuje na potrebu zvýšených kontrol doručovaných zásielok. Opatrenia, ktoré sme v minulosti prijali sa ukazujú ako správne a opodstatnené,“ hovorí k prípadu vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan. Chemický rozbor látky zatiaľ nie je známy," informuje odbor komunikácie s médiami a verejnosťou. 

V listoch sa podľa našich informácií nachádzala chemická látka, ktorú momentálne podrobujú analýze na Úrade verejného zdravotníctva. 

Zásielky zachytila Kancelária NR SR, postúpila ich policajným a záchranným zložkám. Priestory parlamentu dekontaminovali. Informovala o tom šéfka komunikačného odboru parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Listy prišli poslancom z celého politického spektra. Kancelária ich zachytila na základe kontroly listových zásielok, ktorú robili jej pracovníčky. "Aj tento prípad ukazuje na potrebu zvýšených kontrol doručovaných zásielok. Opatrenia, ktoré sme v minulosti prijali, sa ukazujú ako správne a opodstatnené," uviedol vedúci kancelárie NR SR Daniel Guspan.

Mimoriadna situácia bola nahlásená o 9:10, hasiči boli v parlamente do pol jedenástej. Išlo o tri kusy hasičskej techniky a na mieste bolo 12 hasičov.

Polícia stále zasahuje na mieste činu. Hovorkyňa záchranárov Alena Krčová potvrdila výjazd, na mieste však nemuseli nikoho ošetriť ani previesť do nemocnice. 

V listoch sa nenachádzala nebezpečná látka

V kontaminovaných listoch, ktoré v piatok ráno zachytila Kancelária Národnej rady (NR) SR, sa nenachádzala žiadna nebezpečná látka. Povedala to bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková. Polícia sa podľa nej bude prípadom ďalej zaoberať.

Sedemdesiat listov s podozrivou látkou, ktorá vykazovala mierne dráždivé účinky, prišlo poslancom z celého politického spektra. Kancelária ich zachytila na základe kontroly listových zásielok, ktorú robili jej pracovníčky. "Aj tento prípad ukazuje na potrebu zvýšených kontrol doručovaných zásielok. Opatrenia, ktoré sme v minulosti prijali, sa ukazujú ako správne a opodstatnené," uviedol vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan.

Téma kontroly listov poslancov a ich otvárania rezonovala vlani. Opozícia obviňovala vedenie parlamentu z porušovania listového tajomstva. To obvinenia odmietlo, poukazovalo na bezpečnostné opatrenia a odporúčania ministerstva vnútra. Potom sa poslanecké grémium dohodlo na nových pravidlách kontroly listových zásielok podozrivých na prítomnosť chemických, rádioaktívnych a biologických látok.

Viac o téme: PoslanciKontaminované zásielky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu