Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Členovia opozície u prezidenta: Vo voľbe ústavných sudcov majú jasno

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Opozícia by sa mala podieľať na voľbe ústavných sudcov, strana Sloboda a Solidarita (SaS) bude preto trvať na tom, aby za kandidátov zahlasovala ústavná väčšina, teda 90 poslancov.

Po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom to dnes novinárom povedal predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. „Pri voľbe ústavných sudcov sa musí zabezpečiť väčšinový názor parlamentu, aby sa nestalo, že vládna koalícia si zvolí všetkých 18 sudcov,“ vyhlásil Sulík. S touto podmienkou súhlasia aj ostatné opozičné strany, ktorých predstavitelia sa dnes stretávajú s prezidentom.

Prezident prijal členov SaS
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Eduard Heger z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) zdôraznil, že voľba ústavnou väčšinou zabezpečí, aby nebol ústavný súd straníckou organizáciou a nezaručoval vláde beztrestnosť. Koalícia podľa neho zatiaľ neukázala ochotu rokovať o kandidátoch, čo podľa neho ukazuje, že sa nechce dohodnúť. Opozícia tiež navrhuje, aby sa skrátil cyklus striedania ústavných sudcov v ich funkcii.

Prezident Kiska pozval zástupcov parlamentných politických strán na diskusiu o Ústavnom súde SR. Dnes a stretol so zástupcami opozície, politikov koaličných strán si pozval na štvrtok. Parlament na súčasnej schôdzi rokuje aj o novele ústavy a zákone o ústavnom súde, ktoré majú zmeniť pravidlá voľby ústavných sudcov.

V priebehu jesene musí Národná rada SR zvoliť 18 kandidátov, z ktorých prezident následne vymenuje deväť. Zmeniť spôsob výberu sudcov sa zaviazala vláda vo svojom Programovom vyhlásení a odporučila nám to aj Benátska komisia. Prezident sa pritom v minulosti vyjadril, že návrh o voľbe ústavných sudcov z dielne ministerstva spravodlivosti považuje za podpriemerný. Poslanci v stredu minulý týždeň posunuli legislatívu do druhého čítania.

Viac o téme: OpozíciaSaSRichard SulíkVoľba ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu