Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ďalšie škandalózne odhalenie: Slovensko je za vlády Smeru najväčším zlodejom v EÚ, tvrdí Spolu

Anton Hrnko sa pustil do Miroslava Beblavého Zobraziť galériu (5)
Anton Hrnko sa pustil do Miroslava Beblavého (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Pre pár dňami sa objavili výsledky správy OLAF. Podľa medializovaných informácií došlo k colným podvodom, vďaka ktorým má Slovensko zaplatiť Európskej komisii vyše 300 miliónov eur. Šéf Finančnej správy to popiera a chce znížiť sumu na nulu. Podľa strany SPOLU - občianska demokracia však správa obsahuje aj ďalšie závažné údaje, ktoré jasne poukazujú na to, že Slovensko je za vlády Smeru suverénne najhoršou krajnou v EÚ pri rozkrádaní spoločného európskeho rozpočtu.

SPOLU – občianska demokracia volá po Rekonštrukcii štátu a pýta sa ministra Kažimíra, ako sme sa na toto miesto dostali, keď bol po celý čas zodpovedný za európske príjmy, ale aj kontrolu výdavkov z európskeho rozpočtu.

Členovia strany SPOLU: (Zľava) Vladimír Bilčík, Simona Petrík, Miroslav Beblavý, Jaroslava Lukačovičová a Jozef Mihál.
Zobraziť galériu (5)
Členovia strany SPOLU: (Zľava) Vladimír Bilčík, Simona Petrík, Miroslav Beblavý, Jaroslava Lukačovičová a Jozef Mihál.  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Najväčší rozkrádači 

Podľa vlády je celý problém v tom, či Slovensko zaplatí pokutu za obrovský colný podvod spred 5 rokov. Verejnosti by nemali uniknúť ostatné dôležité časti správy OLAF-u, ktoré jasne preukazujú, kam Slovensko doviedla vláda Smeru a dohľad ministra Kažimíra.

Ďalšie škandalózne odhalenie: Slovensko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Správa OLAF)

„Podľa čísiel OLAF-u sú vlády Smeru zodpovedné nielen za colný podvod gigantických rozmerov. Správa odhalila celkovo najväčších rozkrádačov spoločného európskeho rozpočtu v rokoch 2013-2017. Slovensko je počas obdobia vlády SMERu suverénne a s obrovským odstupom na prvom mieste v rozkrádaní európskych príjmov aj výdavkov. Pri príjmoch sa u nás rozkradla až polovica (51,2%), pri výdavkoch každé siedme euro (13,5%),“ povedal predseda SPOLU Miroslav Beblavý. Priemer rozkradnutých peňazí v EÚ bol pritom 4,6% (príjmy) a 2,2% (výdavky).

Ďalšie škandalózne odhalenie: Slovensko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Správa OLAF)

Smrť Jána Kuciaka, ale aj kauzy ako Bašternák už doteraz formovali zlý obraz Slovenska. „Tu nejde len o hanbu. Táto šokujúca štatistika potvrdzuje členským štátom únie, že Slovensko nie je dôveryhodný a rovnocenný partner, ale mafiánsky štát. Nestačí vymeniť zopár úradníkov či politikov – to je len začiatok. Bez rekonštrukcie štátu nás pri takýchto zisteniach nikto nebude brať vážne a to je zlá správa v čase, keď Slovensko rokuje o budúcom sedemročnom európskom rozpočte,“ doplnil expert SPOLU na európsku a zahraničnú politiku Vladimír Bilčík.

Členovia strany SPOLU: (Zľava)
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Miroslav Beblavý upozornil, že „za výber európskych príjmov aj kontrolu a audit európskych výdavkov bol po celý čas zodpovedný minister financií Kažimír, a preto by sme jeho mali za túto medzinárodnú hanbu brať na zodpovednosť“

Viac o téme: Miroslav BeblavýSpoluOLAFColný podvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu