Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Brutálna hádka v parlamente! Glváč a Blahová sa do seba pustili kvôli únosu dievčatka

Martin Glváč, Natália Blahová
Martin Glváč, Natália Blahová (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, TASR/Marko Erd)

BRATISLAVA - Poslanec by sa nemal správať tak, že nahrádza osobu na výkon súdneho rozhodnutia. Upozorňoval podpredseda Národnej rady SR Martin Glváč (Smer-SD) opozičnú poslankyňu Natáliu Blahovú z SaS na rokovaní parlamentného ľudskoprávneho výboru. Poslanci rokovali o bode týkajúcom sa maloletej Izabely z Ekvádoru.

Blahová sa tento rok v januári v obci Jakubov snažila pomôcť naplniť súdne rozhodnutie, podľa ktorého mala matka stráviť víkend so svojou dcérou. Za túto aktivitu ju kritizovala detská komisárka Viera Tomanová, podľa jej úradu sa Blahová pokúsila o nezákonný výkon rozhodnutia. Právny zástupca otca Andrej Gara v tlačovom vyhlásení zdôraznil, že maloletá nebola zverená do osobnej starostlivosti matky. Rodičia sa podľa neho ešte pred sobášom dohodli, že budú maloletú vychovávať na Slovensku, kde chodila do škôlky aj školy.

Právna zástupkyňa matky Daniela Ježová však tvrdí, že maloletá, ktorú jej slovenský otec údajne neoprávnene zadržiava na Slovensku, bola zverená do starostlivosti matky písomnou dohodou rodičov. Tá má podľa jej slov účinky súdneho rozhodnutia. 

Glváč sa pýtal Blahovej, či sa v januári vydávala za sociálnu pracovníčku a naznačoval, že neoprávnene vykonávala súdne rozhodnutie. To Blahová odmietla. "Za nikoho som sa nevydávala, ja sociálna pracovníčka som," vyhlásila Blahová. Zdôraznila, že sprevádzala matku, ktorá mala právoplatné vykonateľné rozhodnutie z decembra 2017. "V ňom mala určené návštevné hodiny. Požiadala nás, aby sme ju sprevádzali. Mala v rukách právoplatné a vykonateľné rozhodnutie, povinný ho nerešpektuje," uviedla Blahová a spomenula podozrenie z týrania blízkej a zverenej osoby.

"Nie je normálne ísť do školy s bodyguardmi," kontroval Glváč. Trval na tom, že Blahovej vysvetlenie mu nestačí a presadil uznesenie, v ktorom výbor konštatuje, že neakceptuje Blahovej vysvetlenie.

Maloletú Izabelu priviedla Ekvádorčanka minulý rok vo februári na prázdniny k otcovi, ktorý jej ju doteraz nevrátil. Matka je preto podľa Blahovej odvtedy na Slovensku a snaží sa o kontakt so svojím dieťaťom. Poslankyňa má k dispozícii aj videozáznam, v ktorom mladá Juhoameričanka prosí po slovensky o pomoc v jej situácii.

Viac o téme: HádkaMartin GlváčNatália Blahová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu