Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lubyová tvrdo proti Slovenským brancom, podporuje Gajdoša: Žiakov klamať nebudú

Martina Lubyová Zobraziť galériu (2)
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Rezort školstva podporuje preverenie polovojenského zoskupenia Slovenskí branci. Podnet na Generálnu prokuratúru SR na preverenie jeho činnosti podal minister obrany Peter Gajdoš. Podľa ministerstva školstva sa Slovenskí branci dlhodobo pokúšajú aj o začlenenie do výchovno-vzdelávacieho procesu na školách realizáciou účelových cvičení alebo šírením nevhodnej literatúry na školách.

Ministerstvo školstva je pripravené sprísniť opatrenia v školách, aby zabránilo styku detí, mládeže a učiteľov s nevhodnými vzdelávacími programami. Poukazuje na Slovenských brancov. K sprísneniu pristúpi na základe výsledkov prešetrenia činnosti tejto polovojenskej organizácie Generálnou prokuratúrou SR. Podnet podal minister obrany Peter Gajdoš

Spoliehajte sa na overené organizácie

„Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová so znepokojením prijala informáciu od ministerstva obrany o ďalšom pôsobení organizácie Slovenskí branci. Rezort vníma a podporuje preverenie tejto organizácie, ktorá sa dlhodobo pokúša aj o začlenenie do výchovno–vzdelávacieho procesu v školách realizáciou účelových cvičení alebo šírením nevhodnej literatúry v školách,“ uviedol komunikačný odbor ministerstva školstva.

Martina Lubyová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Pripomína, že rezort v minulosti už v minulosti v súvislosti s výberom poskytovateľov účelových cvičení vydalo Usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre školy a školské zariadenia. Cieľom týchto usmernení je vyvarovať sa situácií, keď účelové cvičenia na školách realizovali organizácie, ktoré neboli odborne spôsobilé ich uskutočňovať v súlade so štátnym vzdelávacím programom alebo ktorých snahou je ovplyvniť skupinu detí a mládeže a formovať prvky osobnosti, ktoré môžu byť východiskom pre porušovanie etických, právnych alebo iných významných spoločenských štandardov.

„Reflektovali na pokusy organizácie Slovenskí branci o začlenenie sa do procesu výučby v školách,“ vysvetľuje ministerstvo. Školám odporúča spoluprácu s overenými organizáciami ako Ozbrojené sily SR, Hasičský a záchranný zbor, Policajný zbor, Mestská polícia, organizácie Slovenský skauting, Sokol, Orol, Slovenský Červený kríž, stredné odborné školy zdravotnícke, Slovenský zväz ochrancov prírody, Združenie technických a športových činností SR a iné organizácie, ktoré majú vo svojich stanovách uvedenú činnosť spojenú s touto témou.

Pôsobením Slovenských brancov by sa mala zaoberať Generálna prokuratúra SR. Obrátil sa na ňu minister obrany Peter Gajdoš s podnetom, aby preskúmala činnosť brancov a povedala, či nie je ohrozením bezpečnosti SR a v rozpore s platnými zákonmi. Minister zdôraznil, že jedinou legálnou obrannou organizáciou Slovenska sú Ozbrojené sily SR. Gajdoš odmieta tolerovať, že niekto "s nejasným cieľom sa snaží militarizovať spoločnosť a hrať sa na vojakov". Od aktivity brancov sa dištancuje. Avizuje opatrenia na riešenie situácie.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaPeter GajdošSlovenskí branci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu