Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smer predstavil nový balíček za 200 miliónov eur: Školské obedy zadarmo a viac kúpeľnej liečby

Smer predstavil nový balíček za 200 miliónov eur Zobraziť galériu (3)
Smer predstavil nový balíček za 200 miliónov eur (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Deti, ktoré sú v poslednom ročníku materských škôl a na prvom a druhom stupni základných škôl, by mali mať od začiatku budúceho roka obedy zadarmo. Na utorkovej tlačovej besede to po rokovaní predsedníctva Smeru-SD o sociálnych opatreniach uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Štát bude toto opatrenie podľa Fica stáť okolo 106 miliónov eur ročne. Ako uviedol, poplatok za obed pre jedno dieťa dosahuje zhruba 1,2 eura na deň, čo pri dvoch školopovinných deťoch môže rodine ušetriť ročne 500 eur. Upozornil na to, že na obedy chodia približne len dve tretiny žiakov. "Odpadne sociálne stravovanie, ktoré nás dnes stojí 10 miliónov eur ročne," povedal Fico. Ako uviedol minister financií Peter Kažimír, pri preplácaní obedov v materských a základných školách uvažoval Smer o deťoch, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku.

Smer predstavil nový balíček
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Strana Smer-SD tiež navrhuje zdvojnásobiť sumu vianočného príspevku pre poberateľov nižších dôchodkov, čo bude podľa Fica cesta k postupnému pretransformovaniu vianočného príspevku na trinásty dôchodok. V súčasnosti podľa Fica vianočný príspevok dosahuje od 27 eur do 85 eur, po novom by bol maximálny vianočný príspevok v sume 170 eur. "Je to dobrý základ pre naše úvahy o trinástom dôchodku do budúcnosti," tvrdí.

Dvojnásobná výška vianočného príspevku by sa mala zaviesť až od decembra 2019, v decembri tohto roka by sa tak vianočné príspevky vyplácali v doterajších sumách. Keďže v súčasnosti štát dáva na vyplácanie vianočných príspevkov okolo 75 mil. eur, na zdvojnásobenie sumy vianočných príspevkov má dať štát ďalších 75 mil. eur.

Smer predstavil nový balíček
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Tretím opatrením, ktoré navrhuje Smer-SD, je výrazné zvýšenie počtu pacientov, ktorí potrebujú kúpeľnú liečbu. "To sú takzvaní áčkari, teda hovoríme o kúpeľnej liečbe pacientov, kde je minimálny doplatok," objasnil Fico. Na toto opatrenie by malo podľa Fica smerovať takmer 10 mil. eur. Počet ľudí, ktorí potrebujú kúpeľnú liečbu, by sa mal počas jedného roka zdvojnásobiť.

Tento krok podľa Fica pomôže aj samotným kúpeľom na Slovensku. "Často kúpele musia robiť rôzne komerčné produkty, rôzne wellness programy, aby dokázali existovať," upozornil. Sociálne opatrenia majú podľa Fica zvýšiť životnú úroveň ľudí na Slovensku, a to pri "zachovaní stability verejných financií a všetkých fiškálnych cieľov, ktoré máme".

Stanovisko SaS

Také sociálne balíčky neexistujú, v ktorých by Smer-SD občanom vrátil, čo sa za jeho vlád rozkradlo. Sociálne balíčky nie sú podľa podpredsedníčky strany Sloboda a Solidarita Jany Kiššovej ničím iným, „len neustálym pokusom prerozdeliť peniaze občanov a firiem tak, aby sa zlodeji udržali v politike a pri korytách“. „Aktuálne sociálne balíčky Smeru-SD a SNS majú ambíciu rozvrátiť verejné financie a sú nezmyselné v tom, že dotujú aj ľudí a domácnosti, ktorí nie sú na sociálnu politiku štátu odkázaní,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca.

Liberáli to považujú za prízemnú politickú korupciu od politickej strany, ktorá sa pretvorila na kriminálnu štruktúru. „Za vlády strany Smer-SD na základe arogantného šafárenia jej nominantov takmer skrachovala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa a teraz ide štát dať 10 miliónov eur, aby sa údajne viac ľudí dostalo do kúpeľov bezplatne. Radi by sme vedeli viac o pravidlách, ako to mieni vláda uskutočniť,“ poznamenala poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre zdravotníctvo Janka Cigániková.

„Je absolútne nezmyselné zvyšovať na dvojnásobok vianočný príspevok pre každého a ignorovať najnižšie dôchodky, pri ktorých ľudia denno-denne živoria,“ tvrdí podpredsedníčka NR SR a tímlíderka SaS pre sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová. „To isté sa týka aj dotácií na stravu pre každé školopovinné dieťa bez rozdielu, akých majetných má rodičov, a to za situácie, keď chýbajú telocvične, plavárne a do mnohých škôl zateká,“ doplnil poslanec NR SR a tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling.

Viac o téme: Sociálny balíčekRobert FicoSlovenskoSmer-SDPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu