Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Samosprávy treba odbremeniť od zbytočných povinností, povedal na sneme Sýkora

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora počas úvodného prejavu na 29. sneme ZMOS v Bratislave
Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora počas úvodného prejavu na 29. sneme ZMOS v Bratislave (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Toho, čo sa nám podarilo, nebolo málo a toho, čo nás čaká, bude veľa. Na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorý sa v stredu a vo štvrtok (24.5.) koná v Bratislave, to v hodnotiacej správe uviedol predseda združenia Michal Sýkora.

V správe o činnosti ZMOS sa v úvodnej časti venoval jednotlivým oblastiam výkonu kompetencií samospráv, viackrát v tejto súvislosti spomenul i slogan, ktorý sprevádza tohtoročný snem - Kvalitné služby, zodpovedné rozhodnutia. Ocenil, že rast slovenskej ekonomiky znamená i nárast prostriedkov pre mestá a obce.

"V roku 2017 bolo do rozpočtov miest a obcí poukázaných 1,799 miliardy eur, čo bolo o 35 miliónov viac, ako sa predpokladalo. Zvýšenie výnosu dane z príjmov fyzických osôb sa odhaduje aj pre rok 2018, a to vo výške 1,924 miliardy eur, čo je o 125 miliónov eur viac v porovnaní so skutočnosťou roku 2017," informoval Sýkora. 

Poukázal však i na riziká, ktoré spôsobuje nárast výdavkov. Do tejto oblasti rizík podľa jeho slov možno zaradiť aj pripravované kroky vyplývajúce z novej, respektíve novelizovanej legislatívy. "Nepriživujú sa na nás už len rôzne agentúry v rámci eurofondov, ale aj experti na ochranu osobných údajov, rôzni inšpektori či odborne spôsobilé osoby, ktoré v konečnom dôsledku za nič nezodpovedajú," uviedol Sýkora.

Upozornil tiež na to, že súbežne, ako sa v parlamente rokuje o opatreniach na zníženie zaťažujúcej administratívy, sa v dielňach niektorých rezortov pripravuje nová a navyše zbytočná byrokracia. "Zásadne odmietame aj to, aby nám v zákonoch boli určované nové pracovné pozície, ktoré musí samospráva vytvárať, ba dokonca, aby sa určovala ich pracovná náplň," zdôraznil Sýkora a dodal, že ak má samospráva riešiť reálne problémy svojich obyvateľov, "je potrebnú ju odbremeniť od zbytočných povinností".

Predseda ZMOS-u v ďalšej časti prejavu ocenil progres, ktorý združenie dosiahlo pri rokovaní o zvýšení limitu v prípade verejného obstarávania, vrátane aktuálneho návrhu, ktorý je v legislatívnom procese. "Dosahujeme výsledky, ktoré sme si možno pred tromi rokmi iba priali. Tak sa naďalej približujeme európskym limitom, zrýchlia sa procesy, pomôže sa podpore regionálnej ekonomiky a zamestnanosti," prízvukoval.

Pripomenul i novelu zákona o obecnom zriadení reagujúcu na aplikačnú prax. "Prvýkrát sa v zákone napríklad definuje pojem verejného priestranstva, mení sa právna úprava všeobecne záväzných nariadení. Zmenil sa systém odmeňovania poslancov, upravilo sa postavenie zástupcu starostu, určité zmeny sa zaviedli do spôsobu rokovania obecných zastupiteľstiev," bilancoval. Pripomenul, že viacero konštruktívnych návrhov sa napokon do novely nedostalo. "Sú však dôvodom pre budúce systémové zmeny v samospráve," upozornil.

Zvýraznil i tému majetkoprávneho vyrovnania pozemkov. "V tejto oblasti stoja pred nami dve dôležité úlohy - vyrovnať pod našimi stavbami jednak štátne pozemky a tiež pozemky vo vlastníctve súkromných vlastníkov," spresnil. V oboch prípadoch bude podľa neho nevyhnutná politická podpora, pomoc vlády i parlamentu, vzhľadom na nevyhnutnú zmenu legislatívy. "Ide pre nás o kľúčovú vec – jednu z najväčších priorít ZMOS-u. A po viac ako 25 rokoch už by bolo žiaduce tento problém doriešiť," dodal.

Venoval sa aj problematike financovania regionálneho školstva, odmeňovaniu zamestnancov vo verejnej správe či elektronizácii samospráv, zvýraznil aj nevyhnutnosť nového stavebného zákona.
Po jeho vystúpení predstúpia pred delegátov snemu taktiež najvyšší ústavní činitelia, od 15.00 h sa má začať pracovná časť, na ktorej sa budú delegáti venovať aktuálnym pracovným otázkam v činnosti samospráv, avizovanou témou je napríklad uplatňovanie nového nariadenia Európskej komisie o ochrane osobných údajov. Delegáti sa tiež budú venovať zhodnoteniu predchádzajúceho obdobia a diskusii o prioritách ZMOS-u na nadchádzajúce obdobie.

Súčasťou stredajšieho programu bude večer i vyhlásenie výsledkov súťaže "Oskar bez bariér 2017", ktorá je pod záštitou ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR, a tiež vyhlásenie ocenenia v rámci "Komunít priateľských deťom a mladým ľuďom". Druhý deň rokovaní (24.5.) vyvrcholí schvaľovaním uznesenia, ktoré stanoví priority do najbližšieho snemu. Snem aj sprievodné podujatia možno sledovať i na internetovej stránke ZMOS. 

Musíme skončiť s nezmyselne komplikovaným verejným obstarávaním, povedal Pellegrini

Limity pre zjednodušené formy verejného obstarávanie (VO) sa razantne zvýšia. Avizoval to predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v príhovore k účastníkom 29. snemu Združenie miest a obcí (ZMOS) v Bratislave.

Napríklad pri obstarávaniach tovaru bežne dostupného na trhu to má byť zvýšenie z 15.000 eur až na 70.000 eur, pri nákupe potravín pre školské jedálne či zariadenia pre seniorov to bude limit až 221. 000 eur, pri tendroch na stavebné práce avizoval premiér limit 180.000 eur, do ktorého budú platiť zjednodušené formy verejných súťaží. „Nech sa už skončí to, že keď potrebujete niečo urýchlene riešiť, v dôsledku komplikovaného verejného obstarávania s tým môžete začať po roku a pol," uviedol pred primátormi a starostami, ktorí zastupovali mestá a obce, členov ZMOS.

Podľa svojich slov plne podporuje aktivity predsedu ÚVO Miroslava Hliváka a tendenciu razantných zmien v zákone o verejnom obstarávaní. "Nech sú tie zmeny aj také, že sa možno nebudú páčiť tretiemu sektoru," povedal Pellegrini. "No nie je možné, aby zo starostov a primátorov niekto robil ľudí, ktorí sú dopredu podozrievaní z nekorektného hospodárenia s verejnými zdrojmi," zdôraznil premiér zároveň s otázkou, prečo by mali mať starostovia a primátori na Slovensku limity, pre ktoré sa ani "nemôžu pohnúť z miesta". Zmeny majú naopak podporiť úsilie zamestnávať miestne firmy i nákup regionálnych potravín.

Pellegrini v prejave takisto avizoval razantné zmeny aj v prípade zákona o slobodnom prístupe k informáciám. "Nemôže byť predsa 211-tka používaná na šikanu samospráv, tak ako sa to deje často v súčasnosti, to sa musí skončiť," zdôraznil Pellegrini.

Vyzdvihol i úsilie samospráv implementovať do života svojich obcí a miest smart riešenia. V tejto súvislosti požiadal starostov a primátorov, aby dovolili telekomunikačným operátorom zakopať čo najviac optických káblov. Poukázal, že SR má možnosť stať sa európskym lídrom v zavádzaní najmodernejších sietí. "Takže prosím, aj keď je to určitý dočasný diskomfort, vyjdite im v ústrety a pomôžte zaviesť novú digitálnu infraštruktúru budúcnosti," povedal.

Viac o téme: SnemSlovenskoZdruženie miest a obcí SlovenskaMichal Sýkora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu