Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MŽP: Ak by sa vývoz kontaminovanej pôdy na D4 potvrdil, išlo by o vážne porušenie

Výstavba diaľnice D4
Výstavba diaľnice D4 (Zdroj: TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - Ak by sa podozrenia z vývozu kontaminovanej pôdy na úsek stavby diaľnice D4 potvrdili, išlo by o vážne porušenie zákona. Uviedlo to ministerstvo životného prostredia s tým, že Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) sa podnetom zaoberá, a kým nebude vec prešetrená, envirorezort ju nemôže komentovať.

SIŽP sa v súčinnosti s políciou intenzívne zaoberá podnetom, ktorý sa týka podozrenia, že z areálu bývalej autobusovej stanice na Mlynských nivách v Bratislave sa vyváža kontaminovaná zemina na úsek stavby diaľnice D4 - Podunajské Biskupice a Ivanka pri Dunaji.

Tento podnet riešili aj vedenie a dozorná rada Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) a obrátili sa s ním na SIŽP. Developer HB Reavis, ktorý na mieste zbúranej autobusovej stanice buduje nový terminál, povedal, že spolupracuje výhradne s certifikovanými dodávateľmi. 

„Môžeme garantovať, že pri realizácii projektov postupujeme v súlade s platnou legislatívou a industriálnu záťaž riešime maximálne zodpovedne," povedala hovorkyňa HB Reavis Martina Jamrichová. Do dekontaminácie podložia v území podľa nej doteraz investovali viac ako 16,5 milióna eur.

O tom, či je alebo nie je pôda kontaminovaná, rozhoduje podľa developera už počas realizácie projektu odborný geologický dohľad. Znečistená výkopová zemina je odvezená do recyklačného zariadenia na úpravu. Zemina, ktorá nie je znečistená a bola klasifikovaná ako použiteľný materiál, sa využíva pri budovaní rýchlostných ciest. 

Podľa občianskeho aktivistu Miroslava Draguna sa pri budovaní bratislavského obchvatu v okolí Jaroveckého ramena používa aj stavebný odpad, ktorý sa následne zakrýva zeminou z neznámeho zdroja. Konzorcium, ktoré diaľnicu D4 a rýchlostnú cestu R7 stavia, na otázky TASR doteraz neodpovedalo.

Viac o téme: Ministerstvo životného prostrediaKomtaminovaná pôdaDiaľnica D4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu