Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Koalícia má údajne ešte poslednú šancu: V hre Ficova hlava

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Koalícia sa rozpráva aj o možnosti výmeny premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Pripustil to predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko, podľa ktorého stále nie je zavrhnutá téma zásadnej rekonštrukcie vlády. Dohoda v koalícii stále nie je ani na predčasných voľbách. Rokovania pokračujú.

"Sú rôzne úvahy. Nepopieram, že pani Žitňanská (ministerka spravodlivosti z Mosta-Híd) v minulosti také veci naznačovala (požiadavka odchodu premiéra), ale ja som hovoril, že sú tu aj iné názory. Nevylučujem, že sa bavíme o rôznych veciach vrátane takej, o ktorej hovoríte," povedal Danko na otázku, či koalícia rokuje o výmene premiéra Roberta Fica. Zdôraznil, že v žiadnej veci ešte neprišlo k pokroku.

Zavrhnutá teda podľa neho nie je ani téma rozsiahlej rekonštrukcie vlády. "Bavíme sa o situácii, rôznych variantoch, čo bude, o situácii v spoločnosti," doplnil. V koalícii sa podľa neho rozprávajú aj o predčasných voľbách, ale aj o tom, ako zlepšiť či ukončiť spoluprácu. "Padajú rôzne úvahy," podotkol s tým, že keď koalícia dospeje k dohode, bude o tom informovať.

Danko zdôraznil, že nateraz je vláda stále funkčná, má dôveru v parlamente, snemovňa riadne funguje. Vyjadrenie Mosta-Híd, ktorý rozhodol, že chce predčasné voľby a ak sa na nich nedohodne s partnermi odíde z koalície, Danko nevníma ešte ako koniec vlády. 

To, že dohoda v koalícii stále nie je, potvrdil aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Mieni ďalej rokovať. Podpredseda Mosta-Híd a minister životného prostredia László Sólymos odmietol, že by jeho strana dostala ponuku na post premiéra.

O zásadnej rekonštrukcii vlády hovorí aj poslanec Smeru-SD Miroslav Číž. "Nepochybne aj zásadná rekonštrukcia vlády je v hre," povedal novinárom. Nechce však špekulovať, či to znamená, že sa rozpráva o odchode premiéra Roberta Fica. "Treba počkať na koniec rokovaní," doplnil.

Viac o téme: KoalíciaAndrej DankoPád vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu